Jak zrobić sok na poprawę wzroku?
Sekretem dobrego widzenie jest odżywianie. Dieta bogata w witaminy A,C i E, karotenoidy i bioflawonoidy jest podstawą dobrego widzenia. Wszystkie te składniki razem zmniejszają ryzyko pojawienia się katarakty oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Najprostszą i najtańszą metodą zapobieganiu temu jest spożywanie soków bogatych w odżywcze składniki.
Dokładniej ze słodkiego ziemniaka, marchewki i buraka. Czerwony burak jest doskonałym źródłem karotenoidów luteiny i zeaksantyny, które chronią siatkówkę oka przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi słońca.
Obierz i pokrój 10 średnich marchewek, buraka i słodkiego ziemniaka. Wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Powinnaś otrzymać około 500 ml soku.
Ten sok jest pyszny i odżywczy. Marchew zawiera beta-karoten, a buraki luteinę. Witaminę C i flawonoidy skrywa cytryna, natomiast jabłka są bogate w bioflawonoidy.
Przygotuj 12 średnich marchewek, 1 średniej wielkości jabłko, 2 pomarańcze, buraka i pół cytryny. Obierz pomarańcze, marchewki i buraka. Pokrój na mniejsze cząstki i zetrzyj w sokowirówce na sok. Otrzymasz około 1 litra soku.
Składniki zielonego soku to świeży szpinak, kapusta włoska, zielone jabłko i cytryna. Zielone warzywa liściaste są wyśmienitym źródłem karotenoidów tj. luteiny i zeaksantyny.
By zrobić sok potrzebujesz opakowanie szpinaku, garść kapusty włoskiej, dwa jabłka i pół cytryny. Za pomocą sokowirówki zamień je w pyszny i zdrowy sok.