Kombucha - eliksir zdrowia
Wywodząca się z Dalekiego Wschodu kombucha to napój herbaciany, który powstaje w wyniku fermentacji zielonej herbaty z grzybkiem herbacianym. Jest orzeźwiająca i lekko słodkawa, ma też dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
Właściwości zdrowotne kambuchy doceniano już w starożytności. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie kilka lat temu potwierdzili, że ma korzystny wpływa na organizm. Równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczenie krwi oraz na kwasowość organizmu, podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu, posiada silne właściwości przeciwutleniające.
- Kilka lat temu znajomy podarował mojemu ojcu grzybka kombuchę i od tamtej pory cała nasza rodzina na co dzień raczy się tym niezwykłym eliksirem. Każdy gość naszego domu zna smak kombuchy i bardzo go chwali - mówi PAP Life Sylwia Pająk, współwłaścicielka firmy Naturia, produkującej napoje z kombuchą.
Sprzedaje je z dodatkiem chmielu, pokrzywy lub mięty, co wzmacnia właściwości prozdrowotne napoju. Co ciekawe, sam grzybek herbaciany przed fermentacją ma postać galaretowatej masy w kształcie placka.
Szansa na poznanie kombuchy i innych produktów ekologicznych nadarzy się podczas Międzynarodowych Targów i Żywności Wysokiej Jakości "Ekogala" w podrzeszowskiej Jasionce. Impreza potrwa od piątku do soboty. W programie: degustacje, pokazy gotowania, seminaria i warsztaty. Gospodarzem targów jest Centrum Wystawienniczo-Kongresowe.(PAP Life)