Reklama

Reklama

Łagodzimy nadczynność tarczycy

To schorzenie wiąże się z nadprodukcją hormonów tarczycy. Objawia się szybszym metabolizmem, kołataniem serca, nerwami. Dieta może poprawić wyniki badań i nastrój.

Polecane produkty

Reklama

Chude mięsa: drób, cielęcina, królik, ryby słodkowodne, ale niewędzone (np. pstrąg), bo nie zawierają jodu. Ile jeść: do 15 dag 3 razy w tygodniu.

Nabiał: naturalne jogurty, kefir, także mleko roślinne. Zawierają wapń i wit. D, które zapobiegają osteoporozie (jej ryzyko jest większe u osób z nadczynnością tarczycy). Ile jeść: codziennie np. 1 szklankę mleka roślinnego, maślanki lub kefiru.

Rośliny strączkowe: czerwona fasola, ciecierzyca, soczewica - one najbardziej hamują działanie hormonów tarczycy. Ile jeść: 15-20 dag, nawet codziennie.

Produkty bogate w kwasy omega-3: siemię lniane, nasiona chia, olej rzepakowy, orzechy włoskie, migdały. Zapobiegają one nadmiernej utracie masy ciała, łagodzą także rozdrażnienie i nerwowość (częste objawy nadczynności). Ile jeść: 1 łyżkę oleju i np. 3 orzechy włoskie dziennie.

Produkty zawierające potas: np. banany, pomidory - korzystnie wpływają na pracę serca (łagodzą towarzyszące dolegliwości kołatania). Ile jeść: 1 banan dziennie, 1 szklankę soku pomidorowego.

Te produkty ograniczamy

Ryby morskie: ze względu na dużą zawartość jodu, jadamy 1-2 porcje tygodniowo (po 10 dag), najlepiej pieczone.

Produkty przetworzone: wędliny, słone przekąski, przemysłowe produkty cukiernicze, bo mają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans olej z pestek winogron, pestki dyni i słonecznika, bo są w nich kwasy omega-6, które w zbyt dużej ilości działają prozapalnie na tarczycę.

Zasady codziennego jadłospisu

Dieta powinna być wysokokaloryczna zwłaszcza na początku leczenia, przez np. 3 miesiące (zwiększona o 300-500 kcal dziennie, np. do 2500 kcal), dlatego, że nadczynność tarczycy przyspiesza metabolizm (to skutek nadprodukcji hormonów: trójjodotyroniny i tyroksyny). Ale należy kontrolować przyrost wagi.

Posiłki muszą być regularne: 5-6 razy dziennie i każdy powinien zawierać dodatkowy produkt, który jest nie tylko energetyczny, ale też bogaty w zdrowe składniki (np. grube kasze, orzechy włoskie).

Ograniczamy sól jodowaną na rzecz tej kamiennej (jest w sklepach ekologicznych). Dopuszczalna dawka jodu to 90-160 μg (zaś 1 łyżeczka soli kuchennej zawiera 115, 5 μg jodu!).

Ruch - umiarkowany, bo przy szybkim metabolizmie duży wydatek energetyczny nie jest zalecany. Polecam spacer i wolną jazdę rowerem.

Konsultacja: Magdalena Gogół-Aninowska, dietetyczka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje