Lekkie sałatki
Kto jada sałatki, ten jest piękny i gładki... A na dodatek szybciej chudnie! Łatwiej mu się uporać i z gorącem, i ze zbędnymi kilogramami.

Witaminy, mikroelementy błonnik regulujący przemianę materii - to największe skarby letnich warzyw i owoców. Nigdy nie smakują tak dobrze jak w lecie, skomponowane w pyszną sałatkę.
Do najlżejszych i zazwyczaj najbardziej ulubionych należy sałatka owocowa. Podawać na nią przepisu nie ma sensu, bo każda z nas w inny sposób zadowala swoje kubki smakowe. Dobór owoców jest więc dowolny, a do nich dodajemy np. "poszarpaną" widelcem galaretkę albo kostki lodu, możemy też polać ją jedynie sokiem. Najlepsze orzeźwienie osiągniemy wsadzając ją na kilka godzin do lodówki.
Sprawdzoną i polecaną jest sałatka z jajek na twardo, konserwowych: groszku i kukurydzy, świeżego ogórka i pomidorów. Większe składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy z sosem z majonezu light i śmietany.
Najprostsza sałatka niekoniecznie jest najgorsza - weź świeże: ogórki, pomidory, cebulę - pokrój w plasterki, zalej octem winnym, dopraw solą i pieprzem. Pyszne!
Obiad w gorące dni z pewnością zastąpi sałatka z ryżu i kurczaka. Pierś z kurczaka i ryż gotujemy, a potem studzimy. Mięso dzielimy na małe fragmenty, mieszamy z ryżem dodając np. gotowaną marchewkę, ogórki konserwowe, kukurydzę, groszek i pomidory. Może być też np. ser żółty, który w połączeniu z warzywami jest znacznie mniej tuczący niż jedzony z kanapką.
Podstawową zaletą sałatek jest to, że można się nimi najeść do syta. Nie trzeba pamiętać o tym, aby zachować umiar. Ważne jest jednak, aby uważać co się do niej je - nie przegryzać białym pieczywem - lepiej ciemnym, ziarnistym czy też pumperniklem. I nie popijać herbatą z trzema łyżeczkami cukru - lepiej wypić jogurt, sok czy szklankę wody mineralnej.
Znasz przepis na najlepszą sałatkę pod słońcem? Podziel się z innymi!, Zobacz przepisy nadesłane przez naszych czytelników