Magnez niezbędny do życia
Ma on ogromne znaczenie m.in. dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, mięśni, sprawności pamięci i koncentracji.
Wraz z wapniem odpowiada za zdrowe kości i zęby. Jego niedobór może objawiać się drżeniem powiek, rąk lub bolesnymi skurczami mięśni (często łydek).
Sygnałem jego braku bywa też przyspieszone lub niemiarowe bicie serca, kłopoty ze snem, ogólne osłabienie. Częstym skutkiem jego deficytu jest rozdrażnienie, nerwowość, trudności z koncentracją.
Jeśli lekarz wykluczy inne przyczyny tych dolegliwości, trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi tego pierwiastka. Dużo magnezu zawiera kakao (w gorzkiej czekoladzie jest go minimum 70 proc.).
Dobrym jego źródłem jest razowe, żytnie pieczywo, płatki owsiane, kasza gryczana. A także rośliny strączkowe (np. biała fasola), orzechy, nasiona słonecznika, migdały, natka pietruszki, banany. Magnez jest lepiej przyswajany z białkiem zwierzęcym, w środowisku kwaśnym.
Kaszę gryczaną najlepiej więc jeść z porcją mięsa, np. gulaszem, a razowe pieczywo z plasterkiem wędliny. Utracie magnezu sprzyjają: ciągły stres, mocna kawa i herbata, gazowane napoje, diety odchudzające, intensywne ćwiczenia, leki moczopędne.
Zobacz więcej!