Reklama

Reklama

Makaron – odżywia czy tuczy?

Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

Makaron jest jednym z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na całym świecie. Trudno zliczyć wszystkie jego rodzaje i kształty, a także kolory, bo w ostatnich latach zapanowała moda na makarony z dodatkiem ziół oraz barwione. Makaron jest bardzo wygodnym, bo szybkim rozwiązaniem, z którego chętnie korzystamy, by przygotować obiad lub kolację.

Reklama

Z czym serwować makaron?

Ogromnym atutem makaronu jest jego uniwersalność. Sam jest nienachalny w smaku, dlatego doskonale łączy się z przeróżnymi produktami. Na jego bazie bez trudu wyczarujemy zarówno danie słodkie, jak i pikantne. Do przygotowania posiłku z makaronem nie potrzeba też wybitnych zdolności kulinarnych. Najczęściej serwowany jest z sosami mięsnymi, mięsem mielonym, kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza, szpinakiem, pomidorami i innymi warzywami. Cienkie makarony i muszelki są zwyczajowym dodatkiem do zup.

Świderki doskonale sprawdzają się w sałatkach. Makaron możemy także faszerować, zapiekać i serwować w wersji na słodko: z ulubionymi owocami sezonowymi, serem czy jogurtem. Jesienna wersja może być połączeniem makaronu, śliwek, cynamonu i kardamonu z odrobiną jogurtu naturalnego. W poszukiwaniu ulubionych wariantów dań z makaronem ograniczeniem może okazać się jedynie nasza wyobraźnia. 

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje