Reklama

Makaron – odżywia czy tuczy?

Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

Makaron jest jednym z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na całym świecie. Trudno zliczyć wszystkie jego rodzaje i kształty, a także kolory, bo w ostatnich latach zapanowała moda na makarony z dodatkiem ziół oraz barwione. Makaron jest bardzo wygodnym, bo szybkim rozwiązaniem, z którego chętnie korzystamy, by przygotować obiad lub kolację.

Z czym serwować makaron?

Ogromnym atutem makaronu jest jego uniwersalność. Sam jest nienachalny w smaku, dlatego doskonale łączy się z przeróżnymi produktami. Na jego bazie bez trudu wyczarujemy zarówno danie słodkie, jak i pikantne. Do przygotowania posiłku z makaronem nie potrzeba też wybitnych zdolności kulinarnych. Najczęściej serwowany jest z sosami mięsnymi, mięsem mielonym, kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza, szpinakiem, pomidorami i innymi warzywami. Cienkie makarony i muszelki są zwyczajowym dodatkiem do zup.

Reklama

Świderki doskonale sprawdzają się w sałatkach. Makaron możemy także faszerować, zapiekać i serwować w wersji na słodko: z ulubionymi owocami sezonowymi, serem czy jogurtem. Jesienna wersja może być połączeniem makaronu, śliwek, cynamonu i kardamonu z odrobiną jogurtu naturalnego. W poszukiwaniu ulubionych wariantów dań z makaronem ograniczeniem może okazać się jedynie nasza wyobraźnia. 

Wartości odżywcze

O walorach odżywczych makaronu decyduje mąka, z której został zrobiony. Makaron jest przecież połączeniem mąki z wodą. Opcjonalnie dodaje się jaja, wtedy mamy makaron jajeczny: twardszy. Najbardziej popularne makarony powstają z wykorzystaniem mąki pszennej, semoliny (gruboziarnista mąka lub drobna kasza mączna otrzymywana z twardej pszenicy), gryczanej, kukurydzianej i orkiszowej. Rzadziej sprzedają się makarony z mąki ryżowej czy sojowej. Coraz większą popularnością cieszą się makarony z mąki pełnoziarnistej. To z nich pozyskamy najwięcej wartości odżywczych. Zawierają białko, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez i miedź. Ich atutem jest również błonnik i niższy indeks glikemiczny. 

Kaloryczność  

Białe makarony, powstałe z wysoko oczyszczonej mąki pszennej, są ubogie w składniki odżywcze i zjadane w dużych ilościach mogą przyczyniać się do spowolnienia metabolizmu oraz przyrostu masy ciała. Makarony nie są, wbrew obiegowej opinii, zakazane dla diabetyków czy osób z nadwagą. Kluczem jest wybór odpowiedniego rodzaju (rekomendowany zawsze będzie ten z mąki pełnoziarnistej lub gryczany) i zjadanie odpowiedniej porcji.

Ważne też, by nie rozgotować makaronu - wzrasta wówczas jego indeks glikemiczny. Trzeba zaznaczyć, że makaron jest produktem o umiarkowanej kaloryczności. Legendy o tym, że tuczy, wynikają z nawyku serwowania go z tłustymi sosami oraz zjadania zbyt dużych porcji.  

Ewa Koza, mam smak.com 

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy