Reklama

Reklama

Na przedwiośnie lecznicza dieta św. Hildegardy

Średniowieczna mniszka twierdziła, że tę porę roku można wykorzystać z korzyścią dla zdrowia. Zalecała przeprowadzać wówczas leczniczą, postną dietę.

Najważniejsze zasady

Reklama

Św. Hildegarda zalecała oczyszczanie organizmu w formie postu jako środek leczniczy w schorzeniach: serca, stawów, układu pokarmowego i oddechowego. Zadaniem jej diety jest odciążenie najważniejszych narządów w organizmie: żołądka, wątroby i nerek, oczyszczenie krwi i limfy. Dzięki temu choroby przewlekłe, takie jak astma, zapalenie stawów czy wrzody żołądka przestają dokuczać.

Dietę przeprowadza się na przedwiośniu, bo wtedy właśnie organizm słabnie po zimie, potrzebuje rozgrzania i uzupełnienia niedoborów witamin oraz minerałów.

Podstawą leczniczej diety jest orkisz, który jemy bez ograniczeń. Św. Hildegarda mówiła, że jego ziarna "są ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych".

Ziarna (całe i rozdrobnione) oraz orkiszowe kasze, płatki, ryż, grysik kupimy w sklepach ze zdrową żywnością (różnych firm). Przygotowujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Św. Hildegarda zalecała również zioła: galgant oraz bertram, a także koper włoski. Spożywa się je w różnej formie - jako dodatek do potraw, napary (koper), tabletki. Jeśli uda nam się kupić, warto spróbować kasztanów jadalnych, które też polecała św. Hildegarda.

I ETAP: Wstęp do postu

Plan leczenia

Przez pierwsze dwa dni wykluczamy z diety produkty bogate w białko (mięso, wędliny, tłusty nabiał) oraz używki (prawdziwą kawę, papierosy, alkohol). Następnie przez 2-4 tygodnie stosujemy łagodną, postną dietę, której główne składniki stanowią orkisz, warzywa i owoce.

ŚNIADANIE: Jemy różne postaci tzw. habermusu. Są to grubo ześrutowane ziarna orkiszu, kasza lub płatki, gotowane w wodzie (według przepisu na opakowaniu, ale zwykle na 1 szklankę orkiszu potrzebujemy 2-3 szklanki wody). Dodajemy łyżeczkę miodu, jedno pokrojone jabłko, orzechy, migdały według uznania, pół łyżeczki zmielonych nasion babki płesznik, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodaje się też szczyptę przypraw: cynamonu, galgantu i bertramu (można je kupić w zielarni). Możemy też jeść bułeczki orkiszowe z masłem.

OBIAD: Do produktów orkiszowych: kaszy, klusek, knedli, grysiku, dodajemy dowolne duszone lub gotowane na parze warzywa (św. Hildegarda polecała koper włoski, marchew, pietruszkę). Na deser - dowolne owoce z kompotu lub pieczone jabłka.

KOLACJA: Zalecany jest kleik z orkiszu, lekka zupa (bulion z dowolnych warzyw) z kaszą orkiszową albo chleb orkiszowy z masłem lub serkiem ziołowym.

II ETAP: Ścisły post

Plan leczenia

Trwa od dwóch do 6 tygodni (lub dłużej, nawet kilka miesięcy, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych - należy to zawsze skonsultować z lekarzem). Przeplatamy plan żywienia z pierwszego etapu z planem z drugiego etapu. Oznacza to, że jednego dnia jemy to samo, co w pierwszym etapie, a drugiego dnia - dania z zestawu poniżej. Co dwa tygodnie (jeśli dieta trwa dłużej) przez cały dzień pijemy tylko soki warzywne lub owocowe w dowolnych ilościach.

ŚNIADANIE: Jemy habermus z gotowanymi lub smażonymi jabłkami, pijemy kawę orkiszową (ewentualnie wodę: mineralną lub zwykłą przegotowaną, może być z dodatkiem soku z cytryny). Można też nie jeść habermusu i wypić tylko herbatkę z kopru.

OBIAD: Przygotowujemy sałatę skropioną cytryną i odrobiną oliwy, produkty orkiszowe (np. kasza, ryż), zupę (lekki bulion warzywny z korzeniem kopru włoskiego, marchwią, selerem, pietruszką, fasolką szparagową oraz ziołami: pietruszką, bertramem, galgantem) z dodatkiem grysiku orkiszowego, makaron orkiszowy bez jajka, orkiszowy kleik razowy.

KOLACJA: Chleb orkiszowy i herbatka z kopru włoskiego.

Uzupełniające zabiegi

RUCH I MASAŻE

Podczas leczenia trzeba pamiętać o aktywności fizycznej: gimnastyce, spacerach, bieganiu po lesie. Codziennie rano i wieczorem masujemy skórę na sucho szczotką. To pobudza krążenie.

LECZNICZE WINA

Zanim zaczniemy je pić, należy skonsultować się z lekarzem. Pijemy jedno wybrane wino.

Pietruszkowe: Polecane jest przy kołataniu serca, osłabieniu, niskim ciśnieniu krwi. Litr białego, wytrawnego wina (np. riesling) gotujemy 5 minut z pęczkiem pietruszki. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i 150 g miodu. Przecedzamy, zlewamy do butelek. Pijemy raz dziennie po kieliszku (25 ml).

Z piołunu: Gotujemy litr białego wina z 150 g miodu i 40 ml soku z piołunu (kupimy w zielarni). Rozlewamy do butelek. Pijemy co drugi dzień kieliszek (25 ml) przed śniadaniem.

ZIOŁOWE TABLETKI

Zażywamy (według zaleceń na opakowaniu) tabletki z galgantem. Kupimy je w zielarni.

Kim była Hildegarda i co zalecała?

Urodzona w Galii w 1098 r. Hildegarda z Bingen była wizjonerką, uzdrowicielką, zielarką i kompozytorką. Jej odkrycia znajdują potwierdzenie we współczesnej nauce. Okazuje się, że właściwy sposób odżywiania pomaga wyleczyć wiele chorób i zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym. Hildegarda zwracała uwagę na to, aby: właściwie wybierać to, co jemy, żyć w harmonii z przyrodą, uregulować rytm snu i czuwania, wspomagać oczyszczanie organizmu i nauczyć się zamieniać negatywne uczucia w pozytywne.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje