Najpopularniejsze mity dotyczące naszego ciała
Mit nr 1: Witaminy w tabletkach są źródłem zdrowia: W środkach masowego przekazu roi się od reklam cudownych suplementów diety i zestawów witamin, które poprawiają nasze zdrowie już po zażyciu jednej tabletki! Nic bardziej mylnego. Owszem, witaminy w tabletkach mogą regulować pewne procesy zachodzące w organizmie, lecz nie posiadają "cudownej mocy uzdrawiania". Wręcz przeciwnie, należy być ostrożnym z ich dawkowaniem.
Kiedy patrzymy na żyły na rękach, widzimy, że są one niebieskie. Wyglądają tak, ponieważ światło padające na skórę jest rozproszone. Stąd wziął się popularny, ale nieprawdziwy pogląd, że odtleniona krew w żyłach jest koloru niebieskiego. Tymczasem odtleniona krew wpływająca do płuc jest ciemnoczerwona, natomiast natleniona ma barwę jasnoczerwoną.
Cukier brązowy, czyli trzcinowy, uważany jest za zdrowszy od białego. Wskazywać może na to też cena produktu. Czy słusznie? Chociaż proces produkcji cukru brązowego i białego różni się, to efekt końcowy pozostaje ten sam: sacharoza, która stanowi ponad 99% cukru. W trakcie produkcji cukru trzcinowego nie zostaje usunięta melasa, która nadaje mu brązową barwę. Pominięty jest proces oczyszczania, przez co cukier trzcinowy zawiera żelazo, magnez, potas i wapń, są to jednak śladowe ilości. W ogólnym rozliczeniu, cukier brązowy to wciąż prawie 100% sacharozy.
Duża ilość alkoholu wpływa na procesy metaboliczne w organizmie i może prowadzić do deficytu tlenu. To z kolei może uszkodzić wypustki neuronów odpowiedzialne za połączenia z innymi komórkami nerwowymi. Wpływa to negatywnie na procesy myślenia, jednak przekonanie, że alkohol nieodwracalnie niszczy komórki nerwowe jest mitem.
Twierdzenie, że spożycie cukru i słodyczy wywołuje hiperaktywność dzieci jest popularny wśród rodziców. To przekonanie jest jednak błędne i nigdy nie znalazło potwierdzenia w badaniach naukowych. Źródłem energii są kalorie, a te mogą być dostarczane do organizmu z różnych produktów.
Komórki nerwowe obumierają, jednak twierdzenie, że nowe komórki nie powstają, jest błędne. Nowe komórki są regularnie produkowane w mózgu, tworzą też nowe połączenia. Mózg jest bardzo elastyczny i zmienia się pod wpływem doświadczeń i różnych bodźców zewnętrznych. Uważa się przecież, że mózg można ćwiczyć, co pozytywnie wpływa na proces neurogenezy, czyli powstawania komórek.
W rzeczywistości obie półkule uzupełniają się. Pracują niezależnie, ale są aktywne jednocześnie i żadna z nich nie pełni dominującej roli. O tym, czy jesteśmy uzdolnieni artystycznie, czy matematycznie, decydują uwarunkowania genetyczne, a nie większa aktywność jednej części mózgu.
Ilość snu zależy od potrzeb organizmu. 8 godzin snu nie gwarantuje nam dobrego samopoczucia. Bywa, że niektóre osoby czują się doskonale po 6 godzinach snu, a inne nie mogą sprawnie funkcjonować nawet jeśli w ciągu nocy prześpią 9 godzin.
Antybiotyki zabijają bakterie, a nie wirusy. Złe rozpoznanie przyczyny choroby i zażywanie antybiotyku w infekcji wirusowej może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i niszczenia dobrych bakterii w jelitach.
Opinia, że słodycze, zwłaszcza czekolada, są jedną z przyczyn tworzenia się zaskórników, jest bardzo powszechna. Naukowcy nie odkryli jednak żadnego związku pomiędzy czekoladą, a problemami skórnymi.
To, że lubimy cukier, nie oznacza, że jesteśmy od niego uzależnieni. Uzależnienie występuje wtedy, gdy niedobór substancji, od której organizm jest uzależniony, powoduje nieprzyjemne objawy. Do tej pory nie potwierdzono żadnego przypadku uzależniania od cukru.