Reklama

Naturalne metody wspomagające leczenie raka jajnika

Jeśli raka jajnika zdiagnozuje się prawidłowo i wystarczająco wcześnie, jego leczenie w początkowej fazie choroby jest stosunkowo proste. Najpopularniejszą metodą jest interwencja chirurgiczna i ona też przynosi najlepsze rezultaty. Lecz nawet po usunięciu chorej tkanki, rak ma tendencję do nawrotów. Według Protokołu naturalnych środków antyrakowych następujące środki są niezwykle skuteczne w walce z rakiem każdego rodzaju - w szczególności z rakiem jajników.

Agaricus Blazei Murrill

(znany też pod nazwami pieczarka brazylijska, grzyb migdałowy, słoneczny, grzyb życia)

Kolejna popularna nazwa tej rośliny to Grzyb Boga. Swoją popularność w świecie medycyny naturalnej zawdzięcza właściwościom zwalczania raka. Wiele osób pokonało tę chorobę stosując wyłącznie kurację z jego wykorzystaniem.

Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii i Japonii nad właściwościami grzyba wskazały, że zawiera on największą ilość betaglukanu ze wszystkich grzybów na świecie. Stymuluje system odpornościowy organizmu i promuje rozwój naturalnego mechanizmu zwalczania chorób zakaźnych i raka. Wspiera też produkcję limfocytów T i komórek wspierających. Polisacharyd zawarty w pieczarce sprzyja produkcji interferonu i interleukiny, które w sposób pośredni niszczą i zapobiegają powstawaniu i namnażaniu się komórek rakowych. Dodatkowo grzyb życia jest skutecznym środkiem przeciwwirusowym.

Reklama

Zazwyczaj, polisacharydy obecne w grzybach oddziaływają jedynie na lite postaci raka, jednak polisacharyd zawarty w pieczarce brazylijskiej działa z powodzeniem na wysiękowy nowotwór Ehricha, esicę, raka okrężnicy, jajnika, sutka, płuc i wątroby, jak również na nowotwory lite.

Badania japońskie nad zastosowaniem pieczarki brazylijskiej w kuracji nowotworowej wykazały, że surowica sporządzona na bazie grzyba skutecznie zabija wszystkie komórki rakowe u 90% myszy, które poddano testom. Dodatkowo, kiedy myszy karmiono pieczarką, a następnie podawano im bardzo silny środek rakotwórczy, u 99,4% spośród nich, nie odnotowano powstania raka. Medycyna konwencjonalna nie posiada równie silnych środków zapobiegawczych.

Powój polny

(Convolulus arvensis)

Powój polny dostępny jest w formie kapsułek oraz nalewek. Działa jako środek hamujący rozwój naczyń włosowatych we wszystkich formach raka, włączając oczywiście raka jajnika.

Zainteresowanie tą rośliną pojawiło się po usłyszeniu relacji kobiety, która pokonała raka jajnika. Twierdziła, że po roku używania powoju, jej brzuch powrócił do normalnych rozmiarów. Kiedy symptomy choroby ustały, przeprowadzone zostały testy medyczne i lekarz prowadzący uznał ją za wyleczoną z raka.

Po czterech latach badań naukowych uznano, że powój ogranicza rozrost naczyń włosowatych w nowotworze, przez co ma on mniejszą możliwość odżywiania się i wzrostu. Pozbawiony własnego systemu naczyniowego, nowotwór kurczy się, a nawet zupełnie zanika.

Selen

(w formie methylselenocysteiny)

Selen jest potężnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Dodatkowo chroni wątrobę i jest niezbędną substancją w procesie wykorzystania jodu. Większość kobiet, które chorują na raka jajnika wykazuje niedobory selenu w organizmie. Zasadniczo, polecana dawka selenu, którą można przyjmować bez nadzoru lekarza, wynosi od 200 do 400 mikrogramów dziennie, choć lekarze dbający szczególnie o wartości odżywcze mogą zwiększyć ją nawet do 900 – 2 tys. mikrogramów selenu z methylselenocysteiny dziennie, jako ważnego elementu programu terapii antynowotworowej.

Ostryż długi/ Kurkuma

Ostryż długi (znany nam w formie przyprawy – kurkumy) wykazał szerokie zastosowanie w leczeniu wielu rodzajów nowotworów, włączając w to raka jajnika. Obecnie zyskuje coraz więcej zwolenników wśród praktyków alternatywnych sposobów leczenia nowatorów, jak i w medycynie konwencjonalnej.

Jest to zainteresowanie w pełni zasłużone. Poza szeregiem innych właściwości przeciwnowotworowych, ostryż aktywuje w organizmie gen p53 i przeciwdziała stanom zapalnym. W walce z rakiem należy stosować od 2,5 tys. do 3 tys. miligramów ostryżu dziennie, podzielonych na dwie porcje, przyjmowane doustnie podczas posiłków lub z bromelaniną. Aby zwiększyć absorpcję przyjmuj go z 10 miligramami Bioperyny bądź z olejem kokosowym i kilkoma ziarnami czarnego pieprzu.

Witamina K

(najlepiej w formie naturalnej witaminy K1)

Witamina K występuje w wielu pokarmach. Najlepszym naturalnym źródłem są warzywa liściaste w kolorach ciemnozielonym i żółtym. Przeprowadzone testy wykazały, że witamina K może zatrzymać, a nawet doprowadzić do skurczenia się nowotworu w wielu formach raka, włączając raka piersi, jajnika, jelita grubego, żołądka i nerek, jak również hamowaniu tworzenia się podstawowych i płaskonabłonkowych komórek rakowych w płucach.

Witamina K w połączeniu z wysoką dawką witaminy C wywołuje w komórkach rakowych ich samozniszczenie. Zalecana dawka witaminy K dla dorosłych kobiet wynosi 35 miligramów podawanych wraz z 3 tys. miligramów lub więcej witaminy C w podzielonych porcjach.

Uwaga! Witamina K jest czynnikiem sprzyjającym krzepnięciu krwi, osoby, które biorą leki rozrzedzające krew nie powinny przyjmować witaminy K bez konsultacji z lekarzem.

Kwercetyna

Kwercetyna jest bardzo silnym środkiem, który zatrzymuje sygnały chemiczne, które dają przewagę komórkom nowotworowym nad zdrowymi. Zielona papryka jest pełna kwercetyny. W formie suplementów, zalecana dawka to od 125 do 250 miligramów 3 razy dziennie, między posiłkami.

Główny składnik wyciągu z oleandra zawiera niewielkie ilości kwercetyny. Nie zażywaj kwercetyny z lekami zawierającymi cyklosporynę (np. Sandimmun Neoral) lub nifedypinę (np. Cordafen).

Traganek

Roślina, której działanie zwiększa produkcję substancji chemicznej o nazwie interleukina-2, będącej częścią systemu odpornościowego organizmu, która zwalcza raka o raz wirus brodawczaka ludzkiego. Aktywuje także gen pS3. Zasadniczo, rekomendowana dawka dzienna wynosi od 500 do 1 tys. miligramów podawanych 3 razy dziennie.

Espinheira Santa (Maytenus aquifolia)

To małe drzewko iglaste rosnące w wielu częściach Ameryki Południowej i Brazylii. Posiada bogatą historię zastosowań w medycynie plemiennej i ziołolecznictwie. Jest znane z właściwości hamujących rozwój nowotworów, niszczenia komórek nowotworowych i białaczki, oczyszczania krwi. Dodatkowo obniża zakwaszenie, zapobiega wrzodom, zabija zarazki, łagodzi bólu, wspomaga trawienie, zwiększa wydalania moczu, odtruwanie, sprzyja regulacji cyklu miesiączkowego. Jest szczególnie efektywny w spowalnianiu rozwoju raka jajników.

W procesie leczenia stosuje się kubek wywaru tej rośliny 2-3 razy dziennie. Jako ekstrakt w kapsułkach zalecana dawka wynosi 1-2g. dziennie lub jak podaje opis na etykiecie produktu.

Ostropest plamisty

Ekstrakt z ostropestu spowalnia wzrost komórek raka jajników i zapobiega rozwojowi naczyń włóknistych. Ponadto wspomaga ochronę i regenerację wątroby. Rekomendowana dawka dzienna wynosi od 400 do 1 tys. i więcej miligramów dziennie.

Wyciąg z katechiny z zielonej herbaty

Wyciąg dezaktywuje plazminę, która pomaga nowotworom rozszerzać się. Rekomendowana dawka dzienna wynosi od 250 do 500 miligramów.

Karotenoidy

Karotenoidy stanowią dużą grupę barwników rozpuszczalnych w tłuszczach występującą powszechnie w świecie roślin i zwierząt. Obecne są przede wszystkim w owocach i warzywach w kolorach pomarańczy, czerwieni, żółci i zieleni. Zapomnij o popularnych badaniach ostrzegających przed groźbą beta-karotenu, które oparte były na jego syntetycznych formach. Aby zacytować tylko wyniki najnowszych badań przeprowadzonych w Polsce: „Karotenoidy działają jako czynniki chemoprewencyjne i mogą stanowić alternatywę dla obecnie stosowanych podejść chemioterapeutycznych w leczeniu raka jajnika.”

Najlepiej spożywać je w formie wielo karoteinowych produktów (koktajle owocowe, przeciery, soki).

Uwaga! Kobiety chorujące na raka jajnika powinny unikać kopru włoskiego, lukrecji, piwonii, cordycepsu oraz chińskiego zioła Dan Shen.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rak jajnika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama