Owocowa herbata wrogiem zdrowych zębów?

Aromatyczna owocowa herbata to potężny zastrzyk witamin. Badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazało tymczasem, że popijanie kwaśnych napojów - w tym popularnej zwłaszcza o tej porze roku owocowej herbaty - może uszkadzać szkliwo naszych zębów.

Jeśli pijesz owocową herbatę dłużej niż pięć minut, narażasz się na uszkodzenie zębów!
Jeśli pijesz owocową herbatę dłużej niż pięć minut, narażasz się na uszkodzenie zębów!123RF/PICSEL

Kubek gorącego naparu z cytryny i imbiru to niezastąpiony sposób na rozgrzanie się w zimowy wieczór. Okazuje się jednak, że kojący owocowy napój, który doskonale przeciwdziała zimowym infekcjom i wzmacnia odporność, może jednocześnie zwiększyć ryzyko uszkodzenia szkliwa naszych zębów. Jak donosi BBC, badanie przeprowadzone przez naukowców z King's College London wykazało, że popijanie kwaśnych napojów, takich jak herbaty owocowe i woda smakowa prowadzi do uszkodzenia szkliwa.

Badania opublikowane w "British Dental Journal" powstały w oparciu o analizę przyzwyczajeń żywieniowych trzystu osób, u których stwierdzono poważną erozję szkliwa. Naukowcy w toku badań doszli do wniosku, iż rozkład szkliwa mogą powodować między innymi herbaty owocowe, słodzone napoje dietetyczne i popularna woda smakowa.

Dodatkowym problemem jest również nazbyt długi czas popijania kwaśnych napojów. "Jeśli pijesz owocową herbatę dłużej niż pięć minut, narażasz się na uszkodzenie zębów" - wyjaśnia dr Saoirse O'Toole, główna autorka badań. Rozwiązanie? "Warto po prostu zrównoważyć wszystko w swojej diecie. Jeśli więc masz zamiar zjeść jabłko jako przekąskę w porze lunchu, postaraj się nie spożywać nic kwaśnego wieczorem" - radzi O'Toole.

Naukowcy odkryli, że osoby, które piły uznawane skądinąd powszechnie za bardzo zdrowe napoje, takie jak woda z plasterkiem cytryny lub gorąca herbata o smaku owocowym, dwa razy dziennie między posiłkami, były aż 11 razy bardziej narażone na wystąpienie umiarkowanej lub ciężkiej erozji zębów. Ryzyko zmniejszało się jednak o połowę, gdy napoje były przyjmowane w czasie posiłków.

Russ Ladwa, który przewodniczy komitetowi ds. zdrowia i nauki Brytyjskiego Związku Stomatologów stwierdził, że kwaśne napoje wypijane w czasie posiłku są znacznie mniej niebezpieczne dla zdrowia naszych zębów. "Posiłek pomaga zminimalizować szkody, ponieważ następuje wówczas zwiększona produkcja śliny, która ma odczyn zasadowy i tym samym neutralizuje kwaśne pokarmy i napoje" - tłumaczył w rozmowie z BBC. I dodał, że ryzyko wystąpienia erozji szkliwa zmniejszymy także wówczas, gdy tuż po posiłku zawierającym kwaśne produkty wypijemy szklankę wody lub mleka. (PAP Life)

autorka: Iwona Oszmaniec

PAP life
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?