Reklama

Reklama

Owocowa herbata wrogiem zdrowych zębów?

Aromatyczna owocowa herbata to potężny zastrzyk witamin. Badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazało tymczasem, że popijanie kwaśnych napojów - w tym popularnej zwłaszcza o tej porze roku owocowej herbaty - może uszkadzać szkliwo naszych zębów.

Kubek gorącego naparu z cytryny i imbiru to niezastąpiony sposób na rozgrzanie się w zimowy wieczór. Okazuje się jednak, że kojący owocowy napój, który doskonale przeciwdziała zimowym infekcjom i wzmacnia odporność, może jednocześnie zwiększyć ryzyko uszkodzenia szkliwa naszych zębów. Jak donosi BBC, badanie przeprowadzone przez naukowców z King's College London wykazało, że popijanie kwaśnych napojów, takich jak herbaty owocowe i woda smakowa prowadzi do uszkodzenia szkliwa.

Badania opublikowane w "British Dental Journal" powstały w oparciu o analizę przyzwyczajeń żywieniowych trzystu osób, u których stwierdzono poważną erozję szkliwa. Naukowcy w toku badań doszli do wniosku, iż rozkład szkliwa mogą powodować między innymi herbaty owocowe, słodzone napoje dietetyczne i popularna woda smakowa.

Reklama

Dodatkowym problemem jest również nazbyt długi czas popijania kwaśnych napojów. "Jeśli pijesz owocową herbatę dłużej niż pięć minut, narażasz się na uszkodzenie zębów" - wyjaśnia dr Saoirse O'Toole, główna autorka badań. Rozwiązanie? "Warto po prostu zrównoważyć wszystko w swojej diecie. Jeśli więc masz zamiar zjeść jabłko jako przekąskę w porze lunchu, postaraj się nie spożywać nic kwaśnego wieczorem" - radzi O'Toole.

Naukowcy odkryli, że osoby, które piły uznawane skądinąd powszechnie za bardzo zdrowe napoje, takie jak woda z plasterkiem cytryny lub gorąca herbata o smaku owocowym, dwa razy dziennie między posiłkami, były aż 11 razy bardziej narażone na wystąpienie umiarkowanej lub ciężkiej erozji zębów. Ryzyko zmniejszało się jednak o połowę, gdy napoje były przyjmowane w czasie posiłków.

Russ Ladwa, który przewodniczy komitetowi ds. zdrowia i nauki Brytyjskiego Związku Stomatologów stwierdził, że kwaśne napoje wypijane w czasie posiłku są znacznie mniej niebezpieczne dla zdrowia naszych zębów. "Posiłek pomaga zminimalizować szkody, ponieważ następuje wówczas zwiększona produkcja śliny, która ma odczyn zasadowy i tym samym neutralizuje kwaśne pokarmy i napoje" - tłumaczył w rozmowie z BBC. I dodał, że ryzyko wystąpienia erozji szkliwa zmniejszymy także wówczas, gdy tuż po posiłku zawierającym kwaśne produkty wypijemy szklankę wody lub mleka. (PAP Life)

autorka: Iwona Oszmaniec

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje