Pięć suplementów diety na jesień
Jesień to okres, w którym naszemu organizmowi zaczyna brakować wielu potrzebnych wartości odżywczych. Zazwyczaj chodzi o kilka cennych minerałów i witamin. Wynikiem ich niedoboru są najczęściej: spadek odporności, problemy z koncentracją, pogorszenie kondycji włosów, skóry i paznokci, a nawet depresja. By temu zapobiec, już na początku jesieni warto wzbogacić codzienną dietę o kilka ważnych suplementów, które uzupełnią braki wartości odżywczych w naszym organizmie. Oto pięć najważniejszych.
Bierze czynny udział w najważniejszych procesach zachodzących w organizmie. To minerał, na którego brak najczęściej cierpimy. Magnez przede wszystkim zapewnia odpowiednią pracę systemowi nerwowemu. Ponadto, wzmacnia odporność organizmu na stres, jednocześnie chroniąc nas przed jesienną chandrą. Poprawia również koncentrację i pracę mózgu. Jego brak odczuwamy najczęściej w okresie późnej jesieni.
Jak możemy dostarczać magnez do organizmu?
Magnez warto dostarczać do organizmu w formie tabletek, jak i w postaci naturalnych produktów, które zawierają jego spore ilości. Niewątpliwie lepsze efekty przyniesie ta druga opcja. Wyjątkowo bogate w magnez są: banany, migdały, czekolada, zielone warzywa liściaste oraz kasza gryczana. Warto uwzględnić je w jesiennym jadłospisie.
Po lecie nasz organizm traci również spore ilości cynku, który zapewnia zdrowie skórze, włosom i paznokciom. Jego niedobór powoduje powstawanie wyprysków, łamanie się paznokci i nadmierne wypadanie włosów. Jeśli odczuwamy tego typu dolegliwości, najlepiej udać się do dermatologa, który zbada przyczynę problemu, a także zaleci spożywanie odpowiedniej dawki minerału. Jeśli chcesz poprawić kondycję skóry w naturalny sposób, jedz dużo pomidorów, warzyw strączkowych i grzybów. To wyjątkowo bogate źródła cynku.
Witaminy z grupy B
Wypadanie włosów i pogorszenie ogólnego stanu skóry to nie tylko wynik niedoboru cynku, ale również witamin z grupy B. Ich brak może sprzyjać również rozwojowi chandry jesiennej i stanów depresyjnych. Warto wiedzieć, że witaminy z grupy B, podobnie jak magnez, biorą udział w głównych procesach metabolicznych w organizmie i dostarczają mu potrzebnej energii. Niedobór witamin z grupy B zaburza pracę organizmu, a ponadto obniża sprawność umysłową i fizyczną. Jej braki najlepiej uzupełniać, spożywając naturalne produkty. Witaminy z grupy B znajdziesz w rybach, orzechach, a także w większości produktów z grupy nabiału. Możesz również stosować suplementy diety w postaci kapsułek lub syropów.
W okresie jesiennym możemy również odczuwać brak witaminy A. W konsekwencji bywamy przemęczeni, bardziej podatni na zakażenia i wirusy, nasza skóra jest sucha i szara, a wzrok mało ostry. Jeśli zauważasz u siebie tego typu objawy, postaraj się włączyć do swojej diety produkty bogate w witaminę A. Znajdziesz ją w marchwi, mleku, tłustych rybach lub w wątróbce. Witaminę A możesz dostarczać organizmowi również w formie kapsułek. Efekty kuracji widoczne są już po miesiącu.
Tran
Dobroczynne właściwości tranu odkryto dopiero w latach 60. Szybko stał się popularnym suplementem diety, który wzmacniał odporność i poprawiał pracę mózgu. Tran swoje właściwości zawdzięcza sporym ilościom nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w jego składzie. Kwasy omega-6 pozytywnie wpływają na odporność organizmu, dostarczając mu budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, natomiast kwasy omega-3 zwiększają ukrwienie mózgu, jednocześnie poprawiając jego pracę. Ponadto, regularne dostarczanie tranu do organizmu wzmacnia kości oraz poprawia nasz wzrok. Jesienią powinien być nieodłącznym elementem każdej diety.