Polub brukselkę - na zdrowie
To małe, niepozorne warzywo należące do rodziny kapustnych może wydawać się przeciętnym dodatkiem do potraw. Brukselka jest tymczasem chętnie polecana przez lekarzy i dietetyków, z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin oraz zaskakującą wszechstronność.
Kapusta warzywna brukselska, popularnie nazywana brukselką - kochane i nienawidzone w równym stopniu warzywo o specyficznym, ziemistym smaku i intensywnym aromacie - jest członkiem rodziny warzyw kapustnych; jej najbliżsi krewni to kapusta, brokuły i jarmuż. Swoją nazwę nabyła po tym, jak stała się podstawą belgijskiej diety w XVI wieku.
Warto pamiętać, że kluczem do wydobycia niezwykłego smaku brukselki jest prawidłowe przygotowanie. Ponieważ coraz więcej osób korzysta z diet roślinnych, niepozorna brukselka przebojem wkroczyła na nasze talerze jako ciekawy dodatek do sałatek i innych dań, dzięki któremu uzyskać możemy ekscytujące kombinacje smakowe. Brukselkę warto jeść jednak przede wszystkim z uwagi na całe mnóstwo wartości odżywczych, które w sobie kryje.
Szereg badań sugeruje, że brukselka ma szczególny potencjał przeciwdziałania nowotworom, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Te zaś mają zdolność odpierania szkodliwych wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych. Badania przeprowadzone w 2008 roku wykazały, że regularne spożywanie brukselki chroni organizm przed komórkami rakowymi oraz przed oksydacyjnym uszkodzeniem DNA.
Błonnik to składnik diety istotny nie tylko z punktu widzenia prawidłowego trawienia i perystaltyki jelit; może on również obniżyć cholesterol, regulować poziom cukru we krwi oraz pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Doskonałym jego źródłem jest właśnie brukselka - 100 g tego warzywa zawiera 3,5 grama błonnika.
Jedną z największych zalet brukselki jest wysoka zawartość składników odżywczych, minerałów i witamin. Oprócz błonnika zawiera w sobie bowiem potężną dawkę witaminy K (która pomaga w krzepnięciu krwi i zachowaniu zdrowych kości), witaminy C (wspomagającej odporność) oraz witaminy A (korzystnej dla wzroku). Brukselka bogata jest także w kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz mangan - składnik niezbędny dla optymalnego zdrowia mózgu.
Brukselka jest niekwestionowanym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Pół szklanki (lub 78 gramów) brukselki zawiera tylko 28 kalorii, dlatego często można ją znaleźć w przepisach dedykowanych odchudzającym się. Pamiętajmy jednak, że wszystko zależy od sposobu przygotowania - podczas gdy smażenie jej na maśle nie będzie zdrowe ani dietetyczne, dodanie ugotowanych brukselek do sałatki to dobry sposób na pełną witamin, a jednocześnie niskokaloryczną i pyszną potrawę. Smacznego! (PAP Life)