Reklama

Pomarańcza dobra na... serce!

Każda z nas wie, że cytrusy są źródłem witaminy C. Ale zawierają też inne składniki, które dbają o kondycję serca!

Witamina C (w 100 g pomarańczy jest 50 mg) jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni mięsień sercowy przed stanami zapalnymi i innymi szkodliwymi procesami, m.in. uszkodzeniem naczyń krwionośnych dotleniających serce. Ale dobroczynnych dla serca witamin i mikroelementów jest w pomarańczy znacznie więcej!

Reguluje ciśnienie

Jest bogata w potas. To on reguluje czynność mięśni, a serce to przecież najważniejszy mięsień! Obniża też ciśnienie krwi – za wysokie sprawia, że serce musi pracować ciężej, co prowadzi do jego niewydolności.

Chroni przed miażdżycą

Zawiera witaminę P i hesperydynę. Składniki te uszczelniają naczynia krwionośne, zaopatrujące serce w tlen. Dzięki temu chronią je przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą. Amerykańscy naukowcy odkryli, że picie dziennie 2 szklanek świeżo wyciśniętego soku już po miesiącu obniża ryzyko zawału o 20 procent.

Reklama

Obniża cholesterol

Jest bogatym źródłem błonnika, który blokuje wchłanianie szkodliwych tłuszczy z organizmu oraz usprawnia metabolizm. Zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie cukrów (także z samej pomarańczy). Źródłem błonnika w pomarańczy jest zwłaszcza biała, gąbczasta skórka otaczająca owoc. Dlatego nie staraj się obierać pomarańczy zbyt dokładnie.

Ważne po 50.

Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia, co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To sposób, aby zapobiec osteoporozie u kobiet po 50. r. ż., które nie tolerują mleka krowiego.

Pomoże też schudnąć!

Pomarańcza ma mnóstwo witamin z grupy B (samej wit. B1 ma tyle, co 40 kromek razowego chleba)! A właśnie niedobór tych witamin sprawia, że odchudzamy się bez efektu. Witaminy B1 i B2 wspomagają spalanie węglowodanów, a B7 bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych. Wszystkie regulują też pracę tarczycy (jej niedoczynność często powoduje nadwagę).

Zawarte w pomarańczach pektyny, czyli włókna roślinne, skutecznie oczyszczają jelita, regulując przemianę materii i lecząc zaparcia. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości.

Kiszone pomarańcze

Teraz są najlepsze i najtańsze. Kiszone są oryginalnym dodatkiem do mięsa i zachowują swoje właściwości zdrowotne.

Składniki

  • 10 pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • 6 łyżeczek soli morskiej
  • 5 liści laurowych

Pomarańcze umyj, natnij na krzyż (głęboko) i wsyp do każdej pół łyżeczki soli. Włóż do słoja i wsyp kolejną łyżeczkę soli. Dodaj sok i zalej do pełna przegotowaną ciepłą wodą. Zakręć, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, co trzy dni potrząsaj.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy