Produkty gorsze od cukru

article cover

Produkty gorsze od cukru

Słodziki Nie bez powodu nazywane zamiennikami cukru, bo odpowiadają za słodki smak. Tego typu substancje były przedmiotem wielu badań, a niektóre sugerują ich szkodliwość. Według niektórych badaczy słodziki (zwłaszcza na bazie aspartamu) wcale nie są takie dietetyczne i mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. W przeciwieństwie do naturalnego cukru, nie wysyłają do mózgu sygnału, który odpowiada za uczucie sytości.
Słodziki Nie bez powodu nazywane zamiennikami cukru, bo odpowiadają za słodki smak. Tego typu substancje były przedmiotem wielu badań, a niektóre sugerują ich szkodliwość. Według niektórych badaczy słodziki (zwłaszcza na bazie aspartamu) wcale nie są takie dietetyczne i mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. W przeciwieństwie do naturalnego cukru, nie wysyłają do mózgu sygnału, który odpowiada za uczucie sytości.
Tłuszcze utwardzane Olej tego typu nie bez powodu króluje w lokalach typu fast food i paczkowanej żywności. Jest tani, uniwersalny, zazwyczaj nie wpływa na smak i ma wyższy punkt dymienia. Niestety, w czasie smażenia dochodzi do utleniania szkodliwych substancji, które wykazują działanie rakotwórcze. Wszystko przez obecność groźnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans.
Tłuszcze utwardzane Olej tego typu nie bez powodu króluje w lokalach typu fast food i paczkowanej żywności. Jest tani, uniwersalny, zazwyczaj nie wpływa na smak i ma wyższy punkt dymienia. Niestety, w czasie smażenia dochodzi do utleniania szkodliwych substancji, które wykazują działanie rakotwórcze. Wszystko przez obecność groźnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans.
Napoje energetyczne Mają w sobie wszystko, czego powinniśmy unikać w nadmiarze – mnóstwo cukru (lub sztucznych słodzików) i bardzo wysoką dawkę kofeiny. Efekt? Zmniejszony apetyt, problemy z zasypianiem, odwodnienie organizmu, a nawet wahania nastroju. Choć przez chwilę rzeczywiście pobudzają, po chwili następuje wyraźny spadek energii. A wtedy mamy ochotę sięgnąć po kolejną puszkę.
Napoje energetyczne Mają w sobie wszystko, czego powinniśmy unikać w nadmiarze – mnóstwo cukru (lub sztucznych słodzików) i bardzo wysoką dawkę kofeiny. Efekt? Zmniejszony apetyt, problemy z zasypianiem, odwodnienie organizmu, a nawet wahania nastroju. Choć przez chwilę rzeczywiście pobudzają, po chwili następuje wyraźny spadek energii. A wtedy mamy ochotę sięgnąć po kolejną puszkę.
Azotyn sodu Brzmi tajemniczo? Poszukaj go na liście składników, gdzie występuje pod symbolem E250. To popularny związek chemiczny stosowany najczęściej do konserwacji żywności. Zwłaszcza przetworzonego mięsa, takiego jak bekon, salami czy parówki. W czasie obróbki cieplnej wykazuje działanie rakotwórcze. Według badaczy nadmierne spożycie tej substancji może być przyczyną m.in. nowotworu trzustki czy jelita grubego.
Azotyn sodu Brzmi tajemniczo? Poszukaj go na liście składników, gdzie występuje pod symbolem E250. To popularny związek chemiczny stosowany najczęściej do konserwacji żywności. Zwłaszcza przetworzonego mięsa, takiego jak bekon, salami czy parówki. W czasie obróbki cieplnej wykazuje działanie rakotwórcze. Według badaczy nadmierne spożycie tej substancji może być przyczyną m.in. nowotworu trzustki czy jelita grubego.
Paczkowany popcorn Sama prażona kukurydza nie musi być szkodliwą przekąską. Oczywiście pod warunkiem, że ziarno smażone jest na zdrowym tłuszczu. W tym przypadku o wiele większym problemem może okazać się opakowanie. Charakterystyczna torebka, którą wkładami do mikrofali, może zawierać tajemnicze PFOA. To kwas perfluorooktanowy, czyli substancja nieprzywierająca. W kontakcie z żywnością może powodować problemy z tarczycą i płodnością, a nawet nowotwory.
Paczkowany popcorn Sama prażona kukurydza nie musi być szkodliwą przekąską. Oczywiście pod warunkiem, że ziarno smażone jest na zdrowym tłuszczu. W tym przypadku o wiele większym problemem może okazać się opakowanie. Charakterystyczna torebka, którą wkładami do mikrofali, może zawierać tajemnicze PFOA. To kwas perfluorooktanowy, czyli substancja nieprzywierająca. W kontakcie z żywnością może powodować problemy z tarczycą i płodnością, a nawet nowotwory.
Od lat jest na cenzurowanym. Nazywany białą śmiercią cukier, choć wciąż nadużywany, ma coraz mniej zagorzałych fanów. Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego szkodliwości. Za jednym zamachem odbiera zdrowie i dodaje zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak, że jest najgorszym składnikiem naszej diety. Konkurencja jest spora, a negatywne działanie wielu z tych produktów bagatelizujemy. Powodem może być zwyczajny brak wiedzy, bo na co dzień rzadko o nich słyszymy. Czas nadrobić zaległości i jeśli nie całkowicie wyeliminować, to przynajmniej mocno ograniczyć ich spożycie.
Od lat jest na cenzurowanym. Nazywany białą śmiercią cukier, choć wciąż nadużywany, ma coraz mniej zagorzałych fanów. Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego szkodliwości. Za jednym zamachem odbiera zdrowie i dodaje zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak, że jest najgorszym składnikiem naszej diety. Konkurencja jest spora, a negatywne działanie wielu z tych produktów bagatelizujemy. Powodem może być zwyczajny brak wiedzy, bo na co dzień rzadko o nich słyszymy. Czas nadrobić zaległości i jeśli nie całkowicie wyeliminować, to przynajmniej mocno ograniczyć ich spożycie.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?