Produkty, które warto włączyć do diety po 30-stce

article cover

Produkty, które warto włączyć do diety po 30-stce

Zielone warzywa liściaste to nic innego jak siła, energia i witalność. Stanowią rewelacyjne źródło substancji odżywczych, których często brakuje kobietom po trzydziestym roku życia. Jarmuż ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność przeciwutleniaczy, dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej. Spożywanie tego warzywa dostarcza dużej ilości witaminy K, która wpływa na zdrowie kości i łagodzi stany zapalne. Jeśli planujesz potomstwo, obowiązkowo włącz do swojej diety sałatę, szpinak, natkę pietruszki i koperek. Są one świetnym źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu. Zielone warzywa liściaste warto jeść również dlatego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zielone warzywa liściaste to nic innego jak siła, energia i witalność. Stanowią rewelacyjne źródło substancji odżywczych, których często brakuje kobietom po trzydziestym roku życia. Jarmuż ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność przeciwutleniaczy, dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej. Spożywanie tego warzywa dostarcza dużej ilości witaminy K, która wpływa na zdrowie kości i łagodzi stany zapalne. Jeśli planujesz potomstwo, obowiązkowo włącz do swojej diety sałatę, szpinak, natkę pietruszki i koperek. Są one świetnym źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu. Zielone warzywa liściaste warto jeść również dlatego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Po trzydziestce stopniowo spada produkcja kolagenu w skórze, co może skutkować pojawieniem się drobnych zmarszczek. Jeśli chcesz na długo zachować młody wygląd, włącz do diety rośliny strączkowe. Fasola, groch i ciecierzyca to bogactwo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki. Szczególnie cenna wśród strączków jest fasola - źródło manganu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i witaminy K. Jedząc ją regularnie, wspomagasz koncentrację, wzmacniasz kości oraz dbasz o prawidłowe ciśnienie krwi, a tym samym poprawiasz swoje samopoczucie. Rośliny strączkowe to również świetne źródło białka, dlatego nie bójmy się zastępować nimi mięso.
Po trzydziestce stopniowo spada produkcja kolagenu w skórze, co może skutkować pojawieniem się drobnych zmarszczek. Jeśli chcesz na długo zachować młody wygląd, włącz do diety rośliny strączkowe. Fasola, groch i ciecierzyca to bogactwo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki. Szczególnie cenna wśród strączków jest fasola - źródło manganu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i witaminy K. Jedząc ją regularnie, wspomagasz koncentrację, wzmacniasz kości oraz dbasz o prawidłowe ciśnienie krwi, a tym samym poprawiasz swoje samopoczucie. Rośliny strączkowe to również świetne źródło białka, dlatego nie bójmy się zastępować nimi mięso.
Kasze to zdrowy dodatek do dań, o którym często zapominamy. Po trzydziestce warto sięgać przede wszystkim po kaszę jaglaną oraz gryczaną niepaloną. Zawierają one łatwo przyswajalne białko, cenne witaminy, sole mineralne oraz duże ilości błonnika. Warto też zaznaczyć, że kasza jaglana zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Z kaszy możesz przygotowywać wiele potraw – zarówno na słono jak i słodko.
Kasze to zdrowy dodatek do dań, o którym często zapominamy. Po trzydziestce warto sięgać przede wszystkim po kaszę jaglaną oraz gryczaną niepaloną. Zawierają one łatwo przyswajalne białko, cenne witaminy, sole mineralne oraz duże ilości błonnika. Warto też zaznaczyć, że kasza jaglana zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Z kaszy możesz przygotowywać wiele potraw – zarówno na słono jak i słodko.
Orzechy, szczególnie laskowe oraz włoskie powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety. Po trzydziestce warto zastąpić dotychczasowe słodkie przekąski, garścią ulubionych orzechów. Są źródłem witaminy E - silnego przeciwutleniacza, opóźniającego starzenie się komórek i wzmacniającego układ odpornościowy. W orzechach znajdziemy również witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają walkę ze stresem. Cenne są też migdały - świetne źródło wapnia i żelaza, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj, by nie przesadzać z ich jedzeniem – są bardzo kaloryczne. Garść orzechów każdego dnia to optymalna porcja.
Orzechy, szczególnie laskowe oraz włoskie powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety. Po trzydziestce warto zastąpić dotychczasowe słodkie przekąski, garścią ulubionych orzechów. Są źródłem witaminy E - silnego przeciwutleniacza, opóźniającego starzenie się komórek i wzmacniającego układ odpornościowy. W orzechach znajdziemy również witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają walkę ze stresem. Cenne są też migdały - świetne źródło wapnia i żelaza, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj, by nie przesadzać z ich jedzeniem – są bardzo kaloryczne. Garść orzechów każdego dnia to optymalna porcja.
Są jednak rzeczy, które po trzydziestce się zmieniają, a jedną z nich jest spowolnienie metabolizmu. To dlatego wiele kobiet przybiera wtedy na wadze. Ważne jest, aby w tym wieku bardziej dbać o zróżnicowaną dietę. Nie będzie to wymagało od ciebie dużego wysiłku – wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka produktów, które korzystnie wpłyną na zdrowie i sylwetkę. Dzięki temu unikniesz dodatkowych kilogramów i zahamujesz proces starzenia się organizmu. Ryby są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które świetnie wpływają na samopoczucie. Wspierają pracę mózgu i serca, pomagają zachować dobry wzrok, dbają o kondycję kości i stawów. Są też bogatym źródłem białka, które pełni istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Są jednak rzeczy, które po trzydziestce się zmieniają, a jedną z nich jest spowolnienie metabolizmu. To dlatego wiele kobiet przybiera wtedy na wadze. Ważne jest, aby w tym wieku bardziej dbać o zróżnicowaną dietę. Nie będzie to wymagało od ciebie dużego wysiłku – wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka produktów, które korzystnie wpłyną na zdrowie i sylwetkę. Dzięki temu unikniesz dodatkowych kilogramów i zahamujesz proces starzenia się organizmu. Ryby są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które świetnie wpływają na samopoczucie. Wspierają pracę mózgu i serca, pomagają zachować dobry wzrok, dbają o kondycję kości i stawów. Są też bogatym źródłem białka, które pełni istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?