Produkty najważniejsze dla kobiet
Dobrze je znamy, a nie doceniamy. Tymczasem po te produkty warto sięgać częściej, bo zawierają składniki ważne dla naszej urody i zdrowia.
Proponowane przez nas produkty zdarza się nam lekceważyć, bo są niedrogie i dostępne. A przecież wyróżnia je skuteczne działanie upiększające i odmładzające, tak ważne dla nas na każdym etapie życia. Produkty te pomagają też przeciwdziałać kobiecym dolegliwościom - tym codziennym, jak np. zmęczenie, jak i tym pojawiającym się z wiekiem, jak podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie czy osłabienie kości.
Papryka: Wzmacnia odporność i naczynka
Jest niedocenianą skarbnicą witaminy C, a zawiera jej niemal pięć razy więcej niż cytryna. Gdy zjemy średniej wielkości czerwoną paprykę, z dużym naddatkiem zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. To ważne, bo witamina C jest nam niezbędna do budowania odporności i do wspierania organizmu w zwalczaniu wirusów, zwłaszcza gdy mamy skłonność do przeziębień.
W papryce znajdziemy też rutynę. Ten roślinny flawonoid dodatkowo chroni nas przed infekcjami i zapobiega tzw. pajączkom. Papryka jest zatem bardzo wskazana dla kobiet z cerą naczynkową.
Rada eksperta: Najlepiej jeść paprykę surową. Ale można ją też dusić i piec. W czasie przyrządzania zachowuje bowiem sporo witaminy C (więcej niż inne warzywa!).
Orzechy: Zmniejszają stres i zmęczenie
Zawierają dużo magnezu, który koi układ nerwowy, zapobiega zdenerwowaniu i kłopotom ze snem. Garść orzechów to nietucząca przekąska, która błyskawicznie poprawi nam nastrój.
Rada eksperta: Jedzmy orzechy niesolone! Chrupmy te polskie: laskowe i włoskie.
Śliwki: Przeciwdziałają starzeniu
Mają silne działanie antyoksydacyjne. Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze (zwłaszcza tercet witamin A, C i E oraz polifenole) bronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To nie tylko zapobiega starzeniu się komórek skóry, ale także działa antynowotworowo i antymiażdżycowo. Owoce doskonale regulują też trawienie i ułatwiają usuwanie z układu pokarmowego toksyn oraz cholesterolu, co korzystnie wpływa na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie.
Rada eksperta: Śliwki jedzmy codziennie, ale nie więcej niż kilka sztuk, bo nadmiar może wywołać wzdęcie. Suszone owoce są bogatsze w cenne składniki, ale też bardziej kaloryczne.
Fasola: Wygładza cerę i syci
W jej ziarnkach kryją się witaminy z grupy B. To m.in. wit. B3 (niacyna), wit. B12 oraz B9 (kwas foliowy). Mają one wielki wpływ na zachowanie urody, bo m.in wspomagają procesy naprawcze w skórze, zapobiegają tworzeniu się drobnych zmarszczek, nawilżają, łagodzą stany zapalne (np. zmiany trądzikowe także u pań dojrzałych). Fasola to również źródło białka o dobrej przyswajalności, które na długo zapewni nam uczucie sytości oraz pomoże utrzymać skórę i mięśnie w dobrej kondycji.
Rada eksperta: Fasola może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, najlepiej w trakcie jej moczenia kilka razy zmieniać wodę.
Kapusta: Odchudza i upiększa
Jej składniki pomagają rozbić tkankę tłuszczową i wygrać z cellulitem. Poza tym kapusta ma mało kalorii i jest sycąca, dlatego dietetycy polecają ją wszystkim chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Warzywo zawiera także siarkę, która doskonale wpływa na stan skóry (m.in. leczy łojotok), a także intensywnie wzmacnia paznokcie oraz włosy i nadaje im połysk.
Rada eksperta: Kupujmy kapustę o lśniących liściach, taka jest świeża i ma najwięcej wartości.
Sardynki: Wzmacniają kości
Te tłuste rybki są bogate w wapń oraz fosfor niezbędne do budowy kośćca w okresie wzrostu. Ale nie tylko! Cenne minerały wraz z zawartą w sardynkach wit. D zapobiegają zniekształceniom kości u dorosłych. Są więc bardzo ważne zwłaszcza dla kobiet w czasie menopauzy, kiedy to jesteśmy szczególnie zagrożone osteoporozą.
Rada eksperta: Sardynki, np. w oleju, jedzmy razem z ośćmi, posiłek będzie bardziej odżywczy.
Płatki owsiane: Kontra cholesterol
Dużo rozpuszczalnego błonnika w porównaniu z innymi zbożami to ich zaleta. Dzięki temu składnikowi, gdy codziennie jemy np. owsiankę, przyswajamy mniej tłuszczu i obniżamy poziom złego cholesterolu we krwi.
Rada eksperta: Płatki zalewamy wieczorem wodą. Rano dodajemy owoce i muesli - gotowe!
Hanna Wojciechowska-Schwarz