Przepis na maść antybiotykową na bazie czosnku
Czosnek jest szeroko stosowany na całym świecie, jednak jego lecznicze właściwości nie wszędzie są znane i wykorzystywane. Medycyna naturalna korzysta z tego warzywa od stuleci, ponieważ wykazuje ono właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, a także oczyszcza krew. Właściwości te możemy uzyskać poprzez zgniecenie jego ząbków, ponieważ uwalniana jest wówczas allicyna, będąca bazą dla wielu leków produkowanych przez firmy farmaceutyczne.
Poniżej znajduje się przepis na domowej roboty maść antybiotykową z wykorzystaniem czosnku. Ma ona doskonałe właściwości lecznicze, dzięki którym można pozbyć się wielu dolegliwości:
Zgnieciony czosnek można przykładać bezpośrednio do większości ran. W ten sposób możemy pozbyć się bólu i zapobiec infekcji.
Spożywanie czosnku wspiera korzystną dla naszego zdrowia florę bakteryjną, przeciwdziałając szkodliwemu działaniu leków przyjmowanych doustnie.
W przypadku infekcji grzybiczych, na przykład na stopach, smarujemy maść bezpośrednio na zmienione chorobowo miejsca, a następnie zakładamy skarpetki. Po zakończeniu kuracji skarpetki te należy wyrzucić.
Maść czosnkowa sprawdza się także w przypadku trądziku i wysypek, także tych spowodowanych opryszczką (atakującą usta lub narządy płciowe).
Wcieranie maści czosnkowej w skórę na klatce piersiowej łagodzi objawy zapalenia płuc i przeziębienia, a wcieranie jej w nozdrza może zmniejszyć nasilenie symptomów zapalenia zatok i kataru.
Maść nałożona na wacik i włożona do ucha przyniesie ulgę w bólu i niszczy bakterie, które go wywołały.
Do przygotowania tej niezwykłej, uniwersalnej maści, używamy zasady 3x3.
Trzy składniki: zimnotłoczony olej kokosowy, zimnotłoczona oliwa z oliwek i świeży czosnek. Do maści potrzebujemy po 3 pełne łyżki każdego ze składników.
Sposób przyrządzenia:
Stawiamy garnek na małym ogniu i wkładamy do niego olej kokosowy, a następnie dolewamy oliwę. Dokładnie mieszamy oba składniki. Kiedy powstanie jednolita masa, zaczynamy dodawać po trochu czosnek. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. Wlewamy miksturę do blendera (można też przepuścić ją przez maszynkę do mielenia kawy lub ubić w moździerzu). Uzyskaną w ten sposób mieszankę przelewamy do słoika. Maść antybiotykowa i przeciwbólowa jest gotowa! Przechowujemy ją w lodówce do 2 tygodni, co jakiś czas mieszając.
Świeża mikstura powinna mieć kolor i konsystencję mleka, jednak po kilku godzinach zmieni się w gęstą, łatwą do rozsmarowania maść. Mimo dodatku oleju kokosowego maść ma silny, czosnkowy zapach, dlatego też zalecamy, aby używać jej tylko w domu i zakładać oddzielne ubrania podczas kuracji. Nie łączymy ich w praniu z innymi rzeczami.
Przygotowanie czosnkowej maści antybiotykowej jest nie tylko bardzo łatwe, ale też niezwykle praktyczne i może pomóc wszystkim członkom rodziny.