Przepis na maść antybiotykową na bazie czosnku

Czosnek jest szeroko stosowany na całym świecie, jednak jego lecznicze właściwości nie wszędzie są znane i wykorzystywane. Medycyna naturalna korzysta z tego warzywa od stuleci, ponieważ wykazuje ono właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, a także oczyszcza krew. Właściwości te możemy uzyskać poprzez zgniecenie jego ząbków, ponieważ uwalniana jest wówczas allicyna, będąca bazą dla wielu leków produkowanych przez firmy farmaceutyczne.

maść z czosnkiem
© Photogenica

Zastosowanie

maść czosnkowa
© Photogenica

Poniżej znajduje się przepis na domowej roboty maść antybiotykową z wykorzystaniem czosnku. Ma ona doskonałe właściwości lecznicze, dzięki którym można pozbyć się wielu dolegliwości:

Zgnieciony czosnek można przykładać bezpośrednio do większości ran. W ten sposób możemy pozbyć się bólu i zapobiec infekcji.

Spożywanie czosnku wspiera korzystną dla naszego zdrowia florę bakteryjną, przeciwdziałając szkodliwemu działaniu leków przyjmowanych doustnie.

W przypadku infekcji grzybiczych, na przykład na stopach, smarujemy maść bezpośrednio na zmienione chorobowo miejsca, a następnie zakładamy skarpetki. Po zakończeniu kuracji skarpetki te należy wyrzucić.

Maść czosnkowa sprawdza się także w przypadku trądziku i wysypek, także tych spowodowanych opryszczką (atakującą usta lub narządy płciowe).

Wcieranie maści czosnkowej w skórę na klatce piersiowej łagodzi objawy zapalenia płuc i przeziębienia, a wcieranie jej w nozdrza może zmniejszyć nasilenie symptomów zapalenia zatok i kataru.

Maść nałożona na wacik i włożona do ucha przyniesie ulgę w bólu i niszczy bakterie, które go wywołały.

Przepis na maść antybiotykową z czosnkiem

czosnek
© Photogenica

Do przygotowania tej niezwykłej, uniwersalnej maści, używamy zasady 3x3.

Trzy składniki: zimnotłoczony olej kokosowy, zimnotłoczona oliwa z oliwek i świeży czosnek. Do maści potrzebujemy po 3 pełne łyżki każdego ze składników.

Sposób przyrządzenia:

Stawiamy garnek na małym ogniu i wkładamy do niego olej kokosowy, a następnie dolewamy oliwę. Dokładnie mieszamy oba składniki. Kiedy powstanie jednolita masa, zaczynamy dodawać po trochu czosnek. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. Wlewamy miksturę do blendera (można też przepuścić ją przez maszynkę do mielenia kawy lub ubić w moździerzu). Uzyskaną w ten sposób mieszankę przelewamy do słoika. Maść antybiotykowa i przeciwbólowa jest gotowa! Przechowujemy ją w lodówce do 2 tygodni, co jakiś czas mieszając.

Wyjaśnienie

maść z czosnku
© Photogenica

Świeża mikstura powinna mieć kolor i konsystencję mleka, jednak po kilku godzinach zmieni się w gęstą, łatwą do rozsmarowania maść. Mimo dodatku oleju kokosowego maść ma silny, czosnkowy zapach, dlatego też zalecamy, aby używać jej tylko w domu i zakładać oddzielne ubrania podczas kuracji. Nie łączymy ich w praniu z innymi rzeczami.

Przygotowanie czosnkowej maści antybiotykowej jest nie tylko bardzo łatwe, ale też niezwykle praktyczne i może pomóc wszystkim członkom rodziny.