Reklama

Seler naciowy

Soczyste i chrupiące łodygi naciowych odmian selera cieszą się w Polsce coraz większą popularnością.

Ma lekko pikantny smak i silny aromat, dlatego świetnie nadaje się do dań rybnych, bo niweluje ich zapach. A ze względu na specyficzny smak może też zastępować w potrawach sól. Seler naciowy zawiera witaminy A, B, C, D, E i K, magnez, wapń, cynk, jod, miedź i żelazo, ale też ftalidy, flawonoidy i lecznicze olejki eteryczne. Bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. 

Działa moczopędnie i oczyszczająco - reguluje gospodarką wodną w organizmie, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody i toksyny oraz zapobiega obrzękom. Polecany jest przy stanach zapalnych dróg moczowych. 

Reklama

Obniża ciśnienie i łagodzi stres - rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi. Dodatkowo przyspiesza rozkład hormonów, które są produkowane, gdy jesteśmy zdenerwowani. 

Łagodzi bóle reumatyczne - działa przeciwzapalnie i przyspiesza usuwanie szczawianów, które są przyczyną zmian gośćcowych. 

Wpływa na urodę - odżywia, wygładza i ujędrnia skórę, wzmacnia paznokcie i włosy. 


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy