Reklama

Reklama

Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

Niezależnie od gatunku przedłuża młodość, działa przeciwdepresyjnie i wspiera zdrowie dojrzałych kobiet.

Fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera witaminy (A, B, E, PP) i minerały (wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, selen, żelazo). Znajdziesz w niej lekkostrawną skrobię, fitohormony i duże ilości przeciwutleniaczy.

Zapobiega nowotworom. Jest źródłem fitoestrogenów - roślinnych hormonów, które łagodzą objawy menopauzy i hamują osteoporozę. Badania wykazały, że obniżają one ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.

Usprawnia umysł. Lecytyna w niej zawarta poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza procesy myślowe i pobudza mózg. Minerały (magnez i kwas foliowy) dbają o prawidłową pracę układu nerwowego.

Reklama

Opóźnia starzenie. To dzięki temu, że fasola ma dużo antyoksydantów. Jest jedną z pierwszych pozycji na liście ministerstwa rolnictwa USA zawierającej 300 produktów spożywczych najbogatszych w substancje niszczące wolne rodniki.

Odżywia organizm. Jest doskonałym źródłem białka (22 proc.). Ma go aż dwa razy więcej niż mięso. Nie zawiera ono wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów, ale w przeciwieństwie do białka zwierzęcego nie wpływa na utratę wapnia dostarczanego w diecie.

Zapobiega nadciśnieniu. Zawiera rozpuszczalny błonnik regulujący poziom cholesterolu. Nienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą stany zapalne organizmu i ułatwiają przyswajanie witamin.

Przeciwdziała miażdżycy. Zawiera aminokwas, który odpowiada za produkcję karnityny wzmacniającej serce i naczynia krwionośne. Uszczelnia strukturę tkanki w ściankach tętnic, przyspiesza ich gojenie i regenerację. Utrudnia też namnażanie się wirusa powodującego opryszczkę i wspomaga pracę jajników.

Działa odkwaszająco. Zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych i jest zasadotwórcza, więc korzystnie jest zastępować nią kwasotwórcze posiłki z mięsa, jajek i ryb.

Fasola dla urody

Wykorzystaj jej zdrowotne właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę.

Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz.

Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę oliwy, wymieszaj. Nałóż na twarz, szyję i dekolt. Trzymaj 20 minut. Zmyj letnią wodą. Stosuj 1 raz w tygodniu.

Uwaga! Ziarna suszonej fasoli zawierają sporo kalorii (ok. 130 kcal w 100 g ugotowanej fasoli białej). Jednak jedzenie białka przyspiesza metabolizm, bo organizm musi wykonać więcej pracy, aby uzyskać z niego energię.

Zdrowe gotowanie

Fasola zawiera składnik, który blokuje trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Uaktywniają się wtedy bakterie jelitowe. Efekt to bolesne wzdęcia i gazy. Jak ich uniknąć?

Zaparzanie wrzątkiem: Nasiona mocz 1,5-2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę, nalej świeżej i ugotuj ziarna do miękkości. Nasza rada Sól dodaj pod koniec gotowania, inaczej potrwa ono dłużej.

Namaczanie w gotowanej wodzie: Fasolę mocz 8 godzin w przegotowanej wodzie. Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Odcedź, zalej nową porcją przegotowanej wody i ugotuj na małym ogniu do miękkości. ✔ MOCZENIE Z KMINKIEM Bonifrater ojciec Jan Grande radził dodawać duże ilości kminku do moczenia fasoli i gotować ją bez zmieniania wody z dodatkiem masła (ale bez soli). Taki półprodukt można trzymać 1 tydzień w lodówce jako bazę do zup i potraw.

Przepisy pełne witamin

Kotlety meksykańskie

Składniki

  • 50 dag czerwonej fasoli ugotowanej na miękko (lub 2 puszki czerwonej fasoli)
  • 10 dag bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Fasolę odcedź z wody, w której się gotowała (tę z puszki przelej wodą, odcedź). Rozgnieć tłuczkiem. Dodaj posiekaną cebulę i natkę, czosnek, sól, paprykę i pieprz. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj spłaszczone kotleciki. Smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawaj kotlety z sosem jogurtowym lub musztardą oraz surówkami.

Naleśniki na słodko

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na ciasto zmiksuj. Odstaw je na pół godziny. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Wymieszaj ciasto jeszcze raz, smaż naleśniki z dwóch stron, odkładaj je na stosik do wystygnięcia. Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do naczynia, dodaj cukier i zmiksuj na pastę. Smaruj farszem naleśniki, zwijaj w rulony. Podsmaż.

Zupa ojców bonifratrów (na migrenowy ból głowy)

Składniki

  • 25 dag fasoli jaś
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • około 2 litrów wody
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • majeranek
  • cząber
  • ziele angielskie, pieprz, sól
  • 1 łyżka masła

Fasolę namocz na noc. Odcedź, zalej wrzącą wodą, dodaj kminek, postaw na ogniu. Umyj i obierz warzywa, pokrój je w kostkę. Dodaj do garnka, gdy fasola jest już prawie miękka. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i po około 15 minutach również dodaj je do zupy. Wsyp przyprawy i zioła. Gotuj zupę do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną. Dopraw masłem, wymieszaj.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***


100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy