Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę
Niezależnie od gatunku przedłuża młodość, działa przeciwdepresyjnie i wspiera zdrowie dojrzałych kobiet.
Fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera witaminy (A, B, E, PP) i minerały (wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, selen, żelazo). Znajdziesz w niej lekkostrawną skrobię, fitohormony i duże ilości przeciwutleniaczy.
Zapobiega nowotworom. Jest źródłem fitoestrogenów - roślinnych hormonów, które łagodzą objawy menopauzy i hamują osteoporozę. Badania wykazały, że obniżają one ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
Usprawnia umysł. Lecytyna w niej zawarta poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza procesy myślowe i pobudza mózg. Minerały (magnez i kwas foliowy) dbają o prawidłową pracę układu nerwowego.
Opóźnia starzenie. To dzięki temu, że fasola ma dużo antyoksydantów. Jest jedną z pierwszych pozycji na liście ministerstwa rolnictwa USA zawierającej 300 produktów spożywczych najbogatszych w substancje niszczące wolne rodniki.
Odżywia organizm. Jest doskonałym źródłem białka (22 proc.). Ma go aż dwa razy więcej niż mięso. Nie zawiera ono wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów, ale w przeciwieństwie do białka zwierzęcego nie wpływa na utratę wapnia dostarczanego w diecie.
Zapobiega nadciśnieniu. Zawiera rozpuszczalny błonnik regulujący poziom cholesterolu. Nienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą stany zapalne organizmu i ułatwiają przyswajanie witamin.
Przeciwdziała miażdżycy. Zawiera aminokwas, który odpowiada za produkcję karnityny wzmacniającej serce i naczynia krwionośne. Uszczelnia strukturę tkanki w ściankach tętnic, przyspiesza ich gojenie i regenerację. Utrudnia też namnażanie się wirusa powodującego opryszczkę i wspomaga pracę jajników.
Działa odkwaszająco. Zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych i jest zasadotwórcza, więc korzystnie jest zastępować nią kwasotwórcze posiłki z mięsa, jajek i ryb.
Wykorzystaj jej zdrowotne właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę.
Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz.
Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę oliwy, wymieszaj. Nałóż na twarz, szyję i dekolt. Trzymaj 20 minut. Zmyj letnią wodą. Stosuj 1 raz w tygodniu.
Uwaga! Ziarna suszonej fasoli zawierają sporo kalorii (ok. 130 kcal w 100 g ugotowanej fasoli białej). Jednak jedzenie białka przyspiesza metabolizm, bo organizm musi wykonać więcej pracy, aby uzyskać z niego energię.
Fasola zawiera składnik, który blokuje trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Uaktywniają się wtedy bakterie jelitowe. Efekt to bolesne wzdęcia i gazy. Jak ich uniknąć?
Zaparzanie wrzątkiem: Nasiona mocz 1,5-2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę, nalej świeżej i ugotuj ziarna do miękkości. Nasza rada Sól dodaj pod koniec gotowania, inaczej potrwa ono dłużej.
Namaczanie w gotowanej wodzie: Fasolę mocz 8 godzin w przegotowanej wodzie. Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Odcedź, zalej nową porcją przegotowanej wody i ugotuj na małym ogniu do miękkości. ✔ MOCZENIE Z KMINKIEM Bonifrater ojciec Jan Grande radził dodawać duże ilości kminku do moczenia fasoli i gotować ją bez zmieniania wody z dodatkiem masła (ale bez soli). Taki półprodukt można trzymać 1 tydzień w lodówce jako bazę do zup i potraw.
Kotlety meksykańskie
Fasolę odcedź z wody, w której się gotowała (tę z puszki przelej wodą, odcedź). Rozgnieć tłuczkiem. Dodaj posiekaną cebulę i natkę, czosnek, sól, paprykę i pieprz. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj spłaszczone kotleciki. Smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawaj kotlety z sosem jogurtowym lub musztardą oraz surówkami.
Naleśniki na słodko
Składniki na ciasto zmiksuj. Odstaw je na pół godziny. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Wymieszaj ciasto jeszcze raz, smaż naleśniki z dwóch stron, odkładaj je na stosik do wystygnięcia. Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do naczynia, dodaj cukier i zmiksuj na pastę. Smaruj farszem naleśniki, zwijaj w rulony. Podsmaż.
Zupa ojców bonifratrów (na migrenowy ból głowy)
Fasolę namocz na noc. Odcedź, zalej wrzącą wodą, dodaj kminek, postaw na ogniu. Umyj i obierz warzywa, pokrój je w kostkę. Dodaj do garnka, gdy fasola jest już prawie miękka. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i po około 15 minutach również dodaj je do zupy. Wsyp przyprawy i zioła. Gotuj zupę do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną. Dopraw masłem, wymieszaj.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***