Reklama

Kawa z "wkładką". Szczypta przyprawy podkręci metabolizm, rozprawi się z tłuszczem na brzuchu

Kawa z chilli to napój o wyjątkowym smaku i działaniu - pikantny, pobudzający, rozgrzewający. Nie każdy wie, ile korzyści może przynieść zaledwie filiżanka takiego napoju. Dlaczego warto sięgać po kawę z chilli i jak ją przygotować?

Kawa z chilli - jakie ma właściwości?

Kawa i chilli to dla wielu wciąż bardzo nietypowe połączenie. Popularna jest jednak już od wielu lat, a miłośnicy tego napoju uwielbiają ją nie tylko za oryginalny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Jak działa kawa z chilli na organizm? Przede wszystkim:

Reklama
  • może przyczynić się do wzrostu odporności organizmu (za sprawą kapsaicyny)
  • posiada aktywne składniki o właściwościach bakteriobójczych
  • pomoże też oczyścić drogi oddechowe
  • podkręca metabolizm i może pomóc w szybszej utracie nadprogramowych kilogramów (działa rozgrzewająco na organizm)

Czytaj takżeKawa z cynamonem - sposób na podkręcenie metabolizmu

Kawa z chili - jak przygotować?

Składniki

  • kawa espresso
  • szczypta mielonego chilli
  • pełnotłuste mleko (opcjonalnie dla tych, którzy chcą złagodzić jej smak)
  • cukier, czekolada lub kakao (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zmielić ziarna kawy i zaparzyć espresso.
  2. Kawę przelać do filiżanki, dodać gorące, spienione mleko.
  3. Oprószyć wierzch szczyptą chilli.
  4. Na koniec udekorować startą czekoladą lub kakao.

Jak często można pić kawę z chilli?

W przypadku zwykłej dzienna dawka, której nie należy przekraczać to 400 mg kofeiny na dobę, co przekłada się na trzy/cztery filiżanki dziennie. Z uwagi na ostrą przyprawę, jaką jest chilli, napój ten śmiało można wypijać raz dziennie. Jeśli pijesz ją po raz pierwszy, pamiętaj też, aby nie przesadzać z ilością przyprawy.

Sprawdź takżeKawa z cytryną - czy pomaga schudnąć?

Kawa z chilli - przeciwwskazania

Kawy z chili powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego. Ostre przyprawy mogą podrażniać delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego, powodować nasilenie się dolegliwości, takich jak:

  • zgaga
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • wrzody żołądka
  • a także uczulać

Na początku warto stopniowo przyzwyczajać organizm i obserwować jak zareaguje na tę ostrą przyprawę.

Co jeszcze dodać do kawy, żeby odchudzała, a czego unikać?

Oprócz chilli przyprawami, które świetnie podkręcają metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu, są m.in. imbir oraz cynamon. Z ich dodatkiem kawa będzie miała równie ciekawy smak i aromat. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, unikaj natomiast picia tego napoju w towarzystwie śmietanki, cukru i innych kalorycznych dodatków.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | chilli
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy