Stymulujemy metabolizm – naturalnie
Jesienią wiele osób skarży się na spowolnione trawienie i spadek sił witalnych. Dziś mamy aż dwanaście sposobów na rozbudzenie metabolizmu i poprawę samopoczucia.
Mniejsza ilość promieni słonecznych to też niższy poziom witaminy D3, która w dużym stopniu determinuje sprawny metabolizm i dobre funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Dobrze porozmawiać z lekarzem, czy w miesiącach jesienno-zimowych nie będzie konieczne jej suplementowanie.
Co jeszcze warto zmienić, by usprawnić działanie trzewi, zadbać o dobrą sylwetkę i samopoczucie?
Ruszam nogami - ruszam jelitami
Jesienne spowolnienie pracy jelit najczęściej wynika z naszego stylu życia. Dzień jest coraz krótszy, więc wieczorami rozsiadamy się wygodnie w swoich ulubionych fotelach, sączymy pyszną herbatę i raczymy książką lub dobrym filmem.
Scenariusz kuszący, jednak nie może stać się codziennym rytuałem. Razem z nami, w tym bezruchu, rozsiadają się przecież nasze jelita, a konsekwencją bywa dyskomfort trawienny, wzdęcia i przewlekłe zaparcia. Każdy potrzebuje aktywności fizycznej, potrzebują jej także nasze trzewia i żadna pora roku, ani kapryśna aura nie zwalniają z dbania o siebie.
Masz leniwe jelita? Rusz się! Bieg, trucht, marsz, spacer, rower, pływanie - każdy znajdzie adekwatną dla siebie formę ruchu. Trzeba tylko chcieć.
Budzimy rozleniwione jelita
Co poza aktywnością fizyczną pomoże usprawnić pracę jelit? Oczywiście mądra dieta i kilka produktów, które warto mieć w pogotowiu każdej jesieni.
1. Trzeba zadbać, by w codziennym jadłospisie obecne były produkty wysokobłonnikowe, czyli czyste płatki owsiane, otręby, ryż naturalny i brązowy, różne rodzaje kasz, pieczywo pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce.
2. Warto wzbogacić menu o kiszonki, które pomogą utrzymać dobrą formę naturalnej flory jelitowej.
3. Ważne jest urozmaicanie jadłospisu, bo monotonia na talerzu wycisza pracę jelit.
4. Nie mniej istotne, by posiłek spożywać w spokoju i móc się nim delektować. Dlaczego wiele osób pytanych o smak spożytego przed chwila dania nie potrafi udzielić odpowiedzi? Niestety jemy w pospiechu, z nosem w telefonie albo monitorze komputera lub odbiorniku telewizyjnym. Nie gryziemy, tylko połykamy wielkie kęsy, a z nimi powietrze. To wszystko bardzo utrudnia parce żołądka i jelit, a w konsekwencji zaburza ich pracę.
5. Dobrze wprowadzić nawyk zjadania owsianki z dodatkiem małych nasionek, które działają w jelitach jak miotełka. Mowa o siemieniu lnianym, nasionach chia i nasionach babki płesznik. Wystarczy płaską łyżeczkę wybranych nasion zalać wieczorem odrobiną wrzątku, a rano dodać do śniadania.
6. Warto zrobić stałe miejsce w kuchni dla imbiru, doskonale budzi trzewia do pracy. Drobniuteńko posiekany świeży korzeń imbiru można dodać do sałatek, kanapek czy dań mięsnych, albo przygotować z niego napar.
7. W wielu przypadkach niezawodne okazują się suszone śliwki - kilka sztuk na dobę.
8. Często zapominamy o wątrobie, a ona też potrzebuje sprzymierzeńca. Jednym z najskuteczniejszych jest ostropest plamisty.
9. Pomocne w usprawnieniu pracy jelit będą jogurty naturalne.
10. Jesienne menu warto wzbogacić o przyprawy stymulujące trawienie, takie jak: kminek, majeranek, tymianek czy pieprz.
11. Konieczne jest nawodnienie organizmu. Susza w komórkach, susza w jelitach i odwodnione masy kałowe to prosta droga do przewlekłych zaparć i kłopotów metabolicznych.
12. Warto też mieć pod ręką napar z kopru włoskiego i szukać sposobów na zdrową, pełna energii jesień.
Ewa Koza, mamsmak.com