Szybka odnowa na diecie zasadowej

Po zimie jesteś bez formy? Tyjesz bez powodu? To przez zbyt słodką i tłustą zimową dietę. Zmień jedzenie na odkwaszające, a poczujesz się znacznie lepiej.

Gdy za oknem zimno, wybieramy tzw. solidne jedzenie. Jednak mimo to pod koniec zimy nasza kondycja "siada". Nic dziwnego, bo dieta bogata w mięso, tłuste sosy, sól i słodkie przekąski poprawia samopoczucie na krótką metę, w dłuższej perspektywie - szkodzi. Dominują w niej produkty, które zakwaszają organizm. Tymczasem do prawidłowego funkcjonowania potrzebne są nam również te o charakterze zasadowym.

Reklama

Czujesz się źle bez powodu? Bolą cię mięśnie lub stawy? Masz nieprzyjemny smak w ustach? Przybierasz szybko na wadze? To może być efekt nadmiernego zakwaszenia organizmu, do którego przyczyniają się stres i siedzący tryb życia.

Zrób bilans: Przez kilka dni zapisuj, co jesz. Policz, jak często sięgasz po mięso, ile razy jesz do posiłku warzywa. Kupujesz owoce? Ile kaw dziennie wypijasz? Potem sprawdź w tabelce obok, jakie produkty dominują w twoim menu. Jeśli zakwaszające, zafunduj sobie tygodniową dietę zasadową.

Co i jak działa na twój organizm

Produkty zakwaszające:

★ wszystkie produkty zbożowe białe i pełnoziarniste (mąka, pieczywo, makarony), ryż

★ mięso i wędliny, zwłaszcza tłuste, ryby, jajka, żółte i topione sery, produkty typu fast food

★ cukier, wszelkie słodycze i słodkie wypieki

★ czarna kawa, czarna herbata, słodzone napoje owocowe i gazowane, napoje alkoholowe

Produkty zasadowe:

★ kasza jaglana, rośliny strączkowe (fasolka szparagowa, groch, fasola, soczewica, cieciorka)

★ wszystkie warzywa i owoce, także suszone (ale bez konserwantów), zioła świeże i suszone, przyprawy

★ oleje roślinne i oliwa, oliwki, masło, mleko i jego przetwory (z wyjątkiem żółtych i topionych serów)

★ woda, herbaty ziołowe, naturalne soki warzywne i owocowe, stewia, ksylitol

Triki na przedwiośnie

★ Świeże warzywa są najważniejsze! Zawierają najwięcej minerałów, a to one decydują o zasadowym charakterze. Jeżeli twój żołądek nie przepada za surowymi warzywami, gotuj je na parze. Zachowają smak, a nie wypłuczesz minerałów. Na przednówku warto sięgać zwłaszcza po kiełki, które są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną, bo zawierają składniki odżywcze niezbędne do wzrostu rośliny. Posypuj nimi każdą potrawę.

★ Jeśli już spaghetti, to z warzywami. Makaron ma być tu tylko dodatkiem. Musisz więc zmniejszyć jego porcję. Zamiast sosu mięsnego czy serowego przygotuj do makaronu pesto, np. z natki pietruszki. O tej porze roku możesz już wyhodować własną na parapecie. Wymieszaj pesto z makaronem, dodaj świeże pomidory i paprykę. Możesz też udusić na parze mrożoną mieszankę warzyw.

★ Jedz cytrusy. Wciąż mamy na nie sezon, a są silnie zasadotwórcze, zwłaszcza cytryny (choć są kwaśne) i grejpfruty. Pamiętaj, aby nie posypywać tych ostatnich cukrem. Cukier na diecie zasadowej jest zabroniony! Za to możesz jeść banany. Są niezwykle bogate w potas.

Zasady diety - co jeść i w jakich proporcjach

★ Produkty zasadowe powinny stanowić aż 80 proc. każdego twojego posiłku. Będą to: warzywa i owoce, oleje roślinne tłoczone na zimno, masło, pestki i orzechy, chudy nabiał.

★ Produkty zakwaszające nie powinny zajmować więcej niż 1/5 porcji jedzenia (mięso, jajka, produkty zbożowe, cukier).

★ Po tygodniu zacznij jeść więcej produktów zbożowych i mięsa (do 30 proc.). Jednak warzywa i owoce nadal powinny być głównym składnikiem posiłków - jedz je pięć razy dziennie.

Mistrzowie oczyszczania

★ Buraki ćwikłowe nie tylko odkwaszają, ale też mają bardzo silne właściwości oczyszczające. Wspomagają usuwanie mocznika, toksyn i drobnoustrojów, obniżają poziom cholesterolu. Najsilniej działa sok ze świeżych buraków lub zakwas buraczany.

★ Na zakwas obierz obierz i pokrój kilogram buraków. Ułóż je w kamiennym garnku. Zalej ostudzoną przegotowaną wodą z łyżeczką soli. Dodaj dwa listki laurowe, 3-4 ząbki czosnku i łyżeczkę kminku. Dociśnij buraki talerzykiem, aby nie wystawały ponad wodę. Przykryj ściereczką. Po 4-5 dniach zakwas będzie gotowy. Zlej go do butelek lub słoików i wstaw do lodówki. Będzie dobry przez tydzień.

Przygotowanie do wiosny

Iza Czajka, fizjolog żywienia: Jeśli chcemy po zimie złapać oddech, kilkudniowa dieta odkwaszająca świetnie nam zrobi. Może też stanowić oczyszczający wstęp do zdrowej zmiany w sposobie odżywiania. Antyoksydanty z warzyw i owoców ożywią naszą urodę. A gdybyśmy chciały zacząć intensywniej ćwiczyć lub biegać, ta dieta zabezpieczy nas przed bólem i kontuzjami, bo przywracając równowagę kwasowo-zasadową, zwiększy ruchomość stawów.

Uwaga: Przy problemach z nerkami (np. skłonności do kamicy), radziłabym tylko rzadziej jeść szpinak i szczaw.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje