Reklama

Unikaj czerwonego mięsa

Jedząc czerwone mięso zwiększamy ryzyko przedwczesnej śmierci. Białe mięso jest zdrowe, donoszą naukowcy.

Ponad pół miliona mężczyzn i kobiet w wieku 50 ? 71 lat wypełniało kwestionariusze dotyczące spożycia czerwonego i białego mięsa od roku 1995. W przeciągu trwania badań 47 976 mężczyzn i 23 276 kobiet zmarło. Grupa, która jadła najwięcej czerwonego mięsa, miała większą śmiertelność niż ta, która jadła go najmniej. Bardzo szkodliwe okazało się przede wszystkim mięso poddane obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Odwrotną zależność zaobserwowano w przypadku białego mięsa - śmiertelność była niższa w grupie, która jadła go więcej.

Reklama

Dieta zawierająca dużą ilość czerwonego mięsa ma wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka. "Ogólnie śmiertelność można by zmniejszyć o 11 proc. w przypadku mężczyzn i o 16 proc. w przypadku kobiet, gdyby ludzie zredukowali poziom spożycia czerwonego mięsa" - piszą autorzy badań, przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia w Waszyngtonie i organizację AARP.

AFP

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śmiertelność | ryzyko | mięso | diety | raki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy