Wojna soków
Sok – kolorowy, apetyczny i słodki napój, który służy zdrowiu? Dietetycy są zgodni: to nie takie proste! Niektóre soki są cenne dla zdrowia, a niektóre tylko odrobinę lepsze od słodzonych napojów. Czy umiesz dokonać dobrego wyboru?
Najlepszy wybór: sok warzywny
Likopen z obniża ryzyko raka prostaty. Sok z buraków obniża ciśnienie krwi. Przecierowe soki warzywne to duża porcja zdrowego błonnika, który pomaga kontrolować apetyt. Sok z warzyw zawiera o wiele mniej cukru niż sok owocowy, a zatem i mniej kalorii.
Najgorszy wybór: napój owocowy
To płyn zawierający znikomą ilość prawdziwego soku. Jego głównymi składnikami są woda i cukier pod różnymi postaciami. Napój owocowy jest mało odżywczy (zawiera mało cennych składników - np. witamin), w czym jest bardzo podobny do zwykłych słodkich napojów. Spożywanie go w dużych ilościach sprzyja tyciu.
A co ze stuprocentowymi sokami bez dodatku cukru?
Nikt nie przeczy, że taki sok zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Problem stanowi natomiast fakt, że taki sok zawiera zwykle dużo cukru naturalnego i jest wysokokaloryczny. soku jabłkowego może zawierać podobną liczbę kalorii do batonika. Dlatego wielu dietetyków zaleca, by ograniczać się do jednej szklanki takiego soku dziennie.
Jaki sok wybrać?
1. Sok z granatów
Zawiera największą ilość przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać chorobie nowotworowej i usprawniać pracę mózgu. Stwierdzono także, że regularne jego picie zmniejsza ryzyko raka prostaty.
2. Sok z żurawiny
Prawdziwa bomba witaminy C, która wspomaga działanie układu odpornościowego. Dodatkowo zapobiega infekcjom dróg moczowych.
3. Sok z czarnych jagód
Turbodoładowanie dla mózgu! Zawarte w nich przeciwutleniacze poprawiają pamięć i zdolności poznawcze.
4. Sok z jagód acai
Te jagody pochodzą z Ameryki Południowej i dopiero od niedawna interesują naukowców, ale już wiadomo, że mają wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy, dużo więcej niż jagody, żurawina czy truskawki.
5. Sok z wiśni
Zawiera znaczącą porcję przeciwutleniaczy i działa przeciwzapalnie. Pomaga także walczyć z potreningowym bólem mięśni - należy go pić przed i po treningu.
6. Sok ze śliwek
Chroni przed zaparciami. Dlaczego? Bo zawiera dużo błonnika i naturalne substancje przeczyszczające (sorbitol). Poza tym zawiera przeciwutleniacze, żelazo i potas.
A co z tak popularnym sokiem z pomarańczy?
jest mniej kaloryczny niż soki z winogron czy jagód, ale zawiera mniej przeciwutleniaczy. Jest bogaty w witaminę C. Sok fortyfikowany (wzbogacany) wapniem i witaminą D wzmacnia kości.
Najlepsze wyjście?
Jedzenie świeżych owoców! Zjadasz w ten sposób wszystkie cenne składniki zawarte w sokach owocowych plus sporą dawkę błonnika, który znacząco neutralizuje negatywny wpływ fruktozy na organizm i pomaga kontrolować apetyt.
Jeśli nie możesz oprzeć się szklane kalorycznego soku, możesz go rozcieńczyć wodą.