Wszystko, co warto wiedzieć na temat jajek
Wokół jaj narosło wiele mitów, jak na przykład ten, że ich jedzenie podnosi poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem jajka świetnie wpływają na kondycję oczu, dostarczają do organizmu wiele cennych substancji i są najlepiej przyswajalnym źródłem białka. Czy kolor skorupki i żółtka pozwala odróżnić jakość jajek? Jaka jest optymalna liczba jaj spożywanych w ciągu tygodnia? Poznaj najważniejsze informacje dotyczące jajek i dowiedz się, co oznaczają kody na ich opakowaniach.
Przez lata spożywanie jajek odradzano osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Współczesne badania pokazują jednak coś całkiem innego. Owszem, jajka zawierają cholesterol pokarmowy, ale nie odkłada się on w naszych naczyniach krwionośnych. Mało tego – w żółtku znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe w bardzo korzystnych proporcjach. Odpowiadają one między innymi za obniżanie poziomu złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Oprócz tego zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Kolor skorupki i żółtka a jakość jajka
O ile kolor skorupki nie jest uzależniony od jakości jajka, o tyle kolor żółtka może nam wiele powiedzieć na temat jego wartości odżywczych. Im bardziej intensywny żółto-pomarańczowy kolor, tym więcej karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Barwa żółtka może nam też wiele zdradzić na temat diety kur. Pomarańczowy kolor najczęściej świadczy o tym, że żywiły się między innymi świeżą trawą. Jasnożółty kolor żółtka oznacza, że kury hoduje się na paszach składających się głównie z pszenicy i kukurydzy. Specjaliści twierdzą, że żółtka o intensywnym kolorze są nie tylko bardziej wartościowe pod względem składu, ale też mają bardziej wyrazisty smak.
W jajkach znajdziemy duże ilości łatwo przyswajalnego białka i żelaza, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, fosfor, cynk, jod, magnez, potas oraz substancje niezwykle cenne dla kondycji oczu i wzroku – luteinę i zeaksantynę. Chronią one oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i zwyrodnieniem plamki żółtej, poprawiają widzenie. Jajka zalicza się więc do cenniejszych produktów spożywczych, jakie możemy włączyć do diety. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, kostny i odpornościowy, są odżywcze, a przy tym niskokaloryczne, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie redukcyjnej. Zdaniem ekspertów najwięcej wartości odżywczych znajduje się w jajkach gotowanych na miękko przez 4-5 minut.
Optymalna liczba jajek w diecie
Zdaniem ekspertów jajka są tak zdrowe, że można jeść je, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Zawierają dobry cholesterol, więc jeśli spożyjemy ich dużo, nasza wątroba nie będzie musiała go już produkować. Nawet 20-30 jaj tygodniowo w żaden sposób nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie – dostarczy do organizmu mnóstwo cennych substancji.
Na opakowaniach jajek możemy znaleźć specjalne kody informujące nas o klasie wagowej i rozmiarze jajek. W sklepach dostępne są w przedziale od S (najmniejsze) do XL (największe). Znacznie więcej informacji dostarczają nam kody na skorupkach jajek. Składają się one z czterech cyfr, ale najważniejsza dla nas powinna być ta pierwsza – określa sposób chowu kur. 0 oznacza hodowlę ekologiczną (na wolnym wybiegu, bez antybiotyków i na paszy o naturalnym składzie), 1 – chów na wolnym wybiegu (bez kontroli paszy), 2 – chów ściółkowy (kury nie opuszczają specjalnej hali), 3 – chów klatkowy (kury zamknięte są w niewielkich klatkach bez dostępu do wybiegu).