Zamrożony staw barkowy – naturalne sposoby leczenia
Zamrożony bark to problem, z którym zmaga się ok. 2% populacji, głównie osoby między 40. a 60. rokiem życia. Zapalenie torebki stawu ramienno-łopatkowego jest bardzo bolesne i znacznie ogranicza możliwości ruchowe. Początkowe objawy stanu zamrożonego barku to m.in. pulsujący ból w ramieniu, tępy ból w stawach barkowych, sztywnienie. Przyczyną powstania stanu zapalnego może być niewyleczona kontuzja, brak mazi stawowej w stawie barkowym, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, a nawet choroby serca. Problemu nie należy bagatelizować i oprócz programu rehabilitacyjnego warto wypróbować kilku domowych sposobów, które pomogą wyleczyć zamrożony bark.
Czarny sezam to bogate źródło miedzi i cynku. Badania medyczne wykazały, że zwiększenie stężenia miedzi i cynku w organizmie może zmniejszyć obrzęk stawów i ból.
Stosowanie: Namoczyć półtorej łyżeczki czarnego sezamu w szklance letniej wody. Zostawić na noc. Spożyć rano na pusty żołądek.
Oliwa z oliwek
Aby złagodzić sztywność i ból, które zwykle towarzyszą stanowi zapalnemu barku, należy jak najczęściej używać oliwy z oliwek do przygotowywania potraw. Spożywanie dwóch łyżeczek oliwy z oliwek w godzinach porannych i wieczorem, może przyczynić się do złagodzenia objawów stanu zamrożonego barku.
Czosnek zawiera dwa silne antyoksydanty, które skutecznie pomagają złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny.
Stosowanie: Podgrzać ¼ szklanki oleju gorczycowego i dodać 3 ząbki rozgniecionego czosnku. Otrzymany olejek aplikować w miejsce bólu i masować. Olej gorczycowy w połączeniu z czosnkiem działa rozluźniająco na staw barkowy, dzięki czemu łagodzi ból i stan zapalny.
Imbir
Imbir posiada silne właściwości przeciwzapalne, które przypisuje się obecności substancji o nazwie gingerol, która hamuje powstawanie stanu zapalnego. Dzięki temu imbir przynosi ulgę w dolegliwościach powodowanych przez choroby reumatyczne i w bólach mięśni.
Stosowanie: Korzeń imbiru należy obrać ze skórki i pociąć na kawałki. Użyć robota kuchennego do zmielenia imbiru tak, by powstała gładka pasta. Następnie nałożyć pastę w miejsce, gdzie występuje stan zapalny i pozostawić na kilka minut. Zmyć mokrym ręcznikiem. Stosować przez kilka tygodni.
Świeży ananas zawiera enzym o nazwie bromelaina, który często używany jest w urazach sportowych, ponieważ jest silnym środkiem przeciwzapalnym, łagodzi ból i zmniejsza opuchliznę.
Stosowanie: Aby pozbyć się bólu związanego z zamrożonym barkiem należy pić szklankę świeżego soku ananasowego 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Efekty powinny być widoczne po ok. 8 tygodniach.
Kurkuma
Właściwości przeciwzapalne kurkumy przypisuje się obecności związku zwanego kurkuminą. Kurkuma zawiera również znaczne ilości składników odżywczych, w tym witaminę B6, magnez i żelazo, które łagodzą stan zapalny poprzez pobudzanie układu odpornościowego, a także zwiększenie ilości czerwonych płytek we krwi.
Stosowanie: 1 łyżeczkę kurkumy wymieszać z łyżką wody. Otrzymaną gęstą papkę nałożyć na bolące ramię i pozostawić na 30 minut.