Zdrowa sól?
Gdy dokucza nam niskie ciśnienie możemy je szybko podnieść, zjadając posolonego pomidora.
Sól ma bardzo złą prasę. Jednak są sytuacje, w których nie ma sensu się jej wystrzegać. To nie jest trucizna. Oczywiście jak zawsze decyduje dawka. Zaleca się, aby dorosły człowiek nie zjadał jej więcej niż 4-5 gramów na dobę, czyli płaską łyżeczkę.
Wydaje się, że to dużo? Pamiętajmy, że sól jest wszechobecna. Jest najtańszym i dlatego najbardziej powszechnie stosowanym konserwantem. Jest obecna w chlebie, jogurtach, ciastach, ciastkach i ciasteczkach.
Jeśli nie zjadasz takich "delicji", odrobina soli przy niskim ciśnieniu może zdziałać cuda.
Ratunkiem jak zawsze okazuje się woda. Tym razem proponuję wypić duszkiem 2 szklanki. Jak twierdzą uczeni, w ten sposób możemy podnieść ciśnienie o 20 mmHg w 20 minut.