Reklama

Zdrowy tłuszcz w diecie

Zbyt duże ilości niezdrowego tłuszczu w naszej codziennej diecie negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu. Są jednak tłuszcze zdrowe. O tym, dlaczego nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować mówi dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda.

Dlaczego sałatki warto skropić oliwą z oliwek?

"Są witaminy, które są w tłuszczach rozpuszczalne, czyli witamina A, D, E i K" - mówi dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda i dodaje: "W momencie, kiedy jakiś produkt jest w nie bogaty i jak dodamy do tej potrawy coś, co jest źródłem tłuszczów - np. w sałatce będzie to oliwa - to rzeczywiście mają one możliwość wchłonięcia przez nasz organizm."

Osoby szczególnie dbające o linię ograniczają spożycie tłuszczów w swojej diecie do możliwego minimum. W sklepach bez problemu można dostać produkty typu "light" czy o zerowej zawartości tłuszczu. Ale czy to faktycznie jest takie "zdrowe"?

Reklama

"Absolutnie nie jest dobre kupowanie produktów całkowicie pozbawionych tłuszczów. W momencie, kiedy mamy witaminy właśnie w tych tłuszczach rozpuszczalne, to np. choćby wybierając mleko 0 proc. tłuszczu, nie dajemy możliwości tym witaminom, żeby one zostały w naszym organizmie, i żeby one się wchłonęły i żeby nasz organizm je wykorzystał. Jeżeli już koniecznie chcemy użyć produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, to niech będzie to przynajmniej te 0,5 proc., ale nigdy 0 proc." - kwituje dietetyk.

Zatem nie zawsze to, co na pierwszą myśl wydaje się być zdrowsze takie właśnie jest. Unikajmy smażenia - zastąpmy je gotowaniem bądź duszeniem. Jednak nie rezygnujmy z tłuszczów całkowicie - pamiętajmy, że są też zdrowe tłuszcze jak np. oliwa z oliwek, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy