Reklama

Życiodajne awokado

Można podać je dziecku, które skończyło dziesiąty miesiąc życia. Witaminy, w które obfituje awokado - A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy.

To jednak nie wszystkie jego atuty. W owocu znajdziemy także witaminy B3, K i H, kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, potas, fosfor.

Awokado zawiera też sporo błonnika, który pomaga utrzymać sprawne działanie układu trawiennego.

Hamuje uczucie głodu, dlatego owoc często jest polecany osobom będącym na diecie.

Dla maluszka warto poszukać owoców w sklepie ekologicznym.

Jak je podawać?

Z awokado można zrobić pyszną pastę do pieczywa dodając odrobinę cytryny lub pokroić je w plastry i wrzucić do sałatki. 

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy