Biała kiełbasa. Co warto o niej wiedzieć?

Po białą kiełbasę sięgamy najczęściej w okresie wielkanocnym, gdzie podawana jest wraz ze świątecznym żurem. W niektórych domach serwowana jest jako samodzielne danie i doprawiana chrzanem bądź ćwikłą. Biała kiełbasa jest popularna nie tylko w Polsce: w Niemczech, szczególnie w Bawarii, jest również znana, choć różni się jedynie kilkoma szczegółami, takimi jak rodzaj wykorzystywanego mięsa oraz poziomem jego zmielenia. Choć producenci prześcigają się w tworzeniu jak najlepszych wyrobów, a sklepy kuszą różnymi promocjami, to rodzi się pytanie: czy kupować białą kiełbasę? Co warto o tej wędlinie wiedzieć? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Biała kiełbasa
Biała kiełbasa ©123RF/PICSEL
Wielkanocna biała kiełbasa zapiekanaInteria Kulinaria

Tradycyjna biała kiełbasa

Biała kiełbasa
©123RF/PICSEL

Tradycyjną białą kiełbasę produkuje się z mięsa wieprzowego (najczęściej z podgardla, łopatki czy boczku) oraz kompozycji przypraw: przede wszystkim soli, pieprzu oraz majeranku i czosnku. W niektórych recepturach można znaleźć dodatek wołowiny, która urozmaica jej smak. Polska kiełbasa jest średnio rozdrobniona, natomiast w Niemczech wszystkie składniki miele się na drobno. Całością nadziewa się jadalne jelito wieprzowe.

Kolor białej kiełbasy

Biała kiełbasa zawdzięcza swój specyficzny kolor sposobowi jej przyrządzenia. Surowa, ma delikatnie różowe mięso, pomiędzy którym można zauważyć białą masę tłuszczową; parzona ma jednolity biało-szary kolor. Inne wędliny są ciemniejsze, nie widać przez nie ich wnętrza oraz użytych surowców. To dlatego, że przed sprzedażą poddawane są procesowi wędzenia.

Co można znaleźć w białej kiełbasie?

Surowa biała kiełbasa
©123RF/PICSEL

Biała kiełbasa jest mieszaniną wyselekcjonowanych gatunków mięsa. Producenci prześcigają się w tworzeniu nowych receptur oraz dbają o jak najlepszą jakość swoich wyrobów. Do produkcji białej kiełbasy wykorzystuje się od 80 do 90 proc. mieszanki mięsa chudego i tłustego. W kiełbasie znajduje się również woda, która nie wynika z gorszej jakości produktu, gdyż jest ona niezbędna w procesie wytwarzania wędliny. Zawsze należy wnikliwie czytać skład produktu, ponieważ nie zaleca się kupowania białej kiełbasy, która posiada wypełniacze w postaci błonnika, mięsa oddzielonego mechanicznie, barwników oraz sztucznych konserwantów.

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

Biała kiełbasa produkowana z tradycyjnych surowców jest produktem nietrwałym. Oznacza to, że ma krótszy termin przydatności do spożycia niż jej wędzone odpowiedniki. Jeśli chcemy wybrać dobrą wędlinę, należy, oprócz przeczytania składu użytych surowców, zwrócić uwagę na jej wygląd. Kiełbasa po ugotowaniu powinna mieć jednolity szary kolor. Jeśli ma różowy, może to świadczyć o użyciu sztucznych konserwantów.

Spożywanie białej kiełbasy

Ugotowana biała kiełbasa
©123RF/PICSEL

Biała kiełbasa najlepiej smakuje po ugotowaniu. Kupując ją w markecie, zawsze zwróć uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu. Kiełbasa surowa wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej, gdyż wtedy mamy pewność, że zabijemy ewentualne patogeny powodujące np. zatrucia pokarmowe. Odpowiednio przyrządzona biała kiełbasa zawiera dobrze przyswajalne białko, które jest niezbędnym budulcem tkanek w organizmie, a także odpowiada m.in. za odporność organizmu, a także rozprowadzanie witamin i minerałów w ciele.

Czy biała kiełbasa jest zdrowa?

Biała kiełbasa prócz pełnowartościowego białka zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jego nadmierne spożycie może przyczynić się do powstania wielu chorób związanych z układem krążenia, takich jak zawał serca oraz udar. Można w niej również znaleźć sól, która może przyczyniać się do podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi. A co z kaloriami? Okazuje się, że 100 g kiełbasy zawiera ok. 300 kcal. Na szczęście, nie trzeba z niej rezygnować, zwłaszcza podczas świat. Jedna bądź dwie sztuki nie wyrządzą wielu szkód w organizmie oraz nie przyczynią się do otyłości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas