Chrzań na zdrowie

Na wielkanocnych stołach niebawem znowu zagości chrzan. Ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.

Chrzan ma wiele zdrowotnych właściwości
Chrzan ma wiele zdrowotnych właściwościArchiwum

Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.

Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie. Przetwory z dodatkiem chrzanu zwiększają odporność organizmu. Utarty korzeń chrzanu można wykorzystać do okładów przy odmrożeniach. Ponieważ działa rozgrzewająco, warto wypróbować go w przypadku rwy kulszowej i reumatyzmu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas