Chrzań na zdrowie
Na wielkanocnych stołach niebawem znowu zagości chrzan. Ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie. Przetwory z dodatkiem chrzanu zwiększają odporność organizmu. Utarty korzeń chrzanu można wykorzystać do okładów przy odmrożeniach. Ponieważ działa rozgrzewająco, warto wypróbować go w przypadku rwy kulszowej i reumatyzmu.