Coś pysznego
Delikatny mus po 10 roku życia. Umyj banana i obierz go ze skórki. Sparz brzoskwinię i morele wrzątkiem, zdejmij skórkę, przekrój owoce na pół, wyjmij z nich pestki.
Pokrój owoce w kostkę i zmiksuj je na gładką masę. Gotowym musem możesz polać kaszkę lub ryż. Kiedy dodasz do niego kubeczek jogurtu naturalnego, otrzymasz pyszny koktajl.
Owocowa uczta (po 10. miesiącu)
Przygotuj 10 dag masła, 1 i ? szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru. Wymieszaj składniki tak, by powstała gruba kaszka. Przygotuj 1 kg owoców (np. jabłka, porzeczki, jagody, gruszki). Obierz je i pokrój na plasterki. Wysmaruj formę masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż owoce na formę i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. 30 minut). Podawaj na ciepło lub zimno.