Coś pysznego
Delikatny mus po 10 roku życia. Umyj banana i obierz go ze skórki. Sparz brzoskwinię i morele wrzątkiem, zdejmij skórkę, przekrój owoce na pół, wyjmij z nich pestki.
Pokrój owoce w kostkę i zmiksuj je na gładką masę. Gotowym musem możesz polać kaszkę lub ryż. Kiedy dodasz do niego kubeczek jogurtu naturalnego, otrzymasz pyszny koktajl.
• Owocowa uczta (po 10. miesiącu)
Przygotuj 10 dag masła, 1 i ? szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru. Wymieszaj składniki tak, by powstała gruba kaszka. Przygotuj 1 kg owoców (np. jabłka, porzeczki, jagody, gruszki). Obierz je i pokrój na plasterki. Wysmaruj formę masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż owoce na formę i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. 30 minut). Podawaj na ciepło lub zimno.