Dieta długowieczności - co jedzą mieszkańcy regionów tzw. Blue Zone
Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy niektórych krajów na całym świecie żyją dłużej, ciesząc się doskonałym zdrowiem. - Istnieje pięć kultur na całym świecie z najwyższym odsetkiem stulatków - przyznaje prezes American College of Lifestyle Medicine.
David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine, odnosi się do społeczności Blue Zone - miejsc w Europie, Ameryce Południowej, Azji i Stanach Zjednoczonych, gdzie ludzie żyją długo i są w znacznym stopniu wolni od chorób przewlekłych.Jak wskazuje Katz, te "najzdrowsze punkty na mapie świata" to Ikaria, Grecja, Okinawa, Japonia, Ogliastra, Sardynia, Loma Linda w Kalifornii, Nicoya, Kostaryka. Wskazuje, że sekretem długowieczności oczywiście jest styl życia, ale fontanna witalności znajduje się w dużej mierze na talerzach.
- Fundamentem są minimalnie przetworzone pokarmy roślinne. W przeciwieństwie do naszej współczesnej diety, która jest zniekształcona i daleka od tego, co naturalne - przyznaje Katz.Niebezpieczeństwo wynikające z zachodniej diety, zwłaszcza zamiłowania do przetworzonej żywności, to przede wszystkim wzrost zachorowań na raka, cukrzycę, otyłość, choroby serca. Dlatego tym chętniej eksperci sięgają po wiedzę i "sekret" zdrowia stulatków z całego świata, aby pokazać, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta. Oczywiście, każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, a jej smaki to jego indywidualny charakter. Jednak we wszystkich znajdziemy takie składniki jak produkty pełnoziarniste, warzywa czy ryby.
Okinawa nazywana jest wyspą długowieczności.
- Dieta mieszkańców Okinawy bazuje na warzywach, ryżu i rybach. Warto pamiętać, że możemy czerpać wiedzę i doświadczenia z innych krajów i cieszyć się korzyściami, jakie niosą - wskazuje Alice Ammerman z University of North Carolina.Z kostarykańskiego półwyspu Nicoya warto na swój talerz przenieść fasolę i bataty.
- Mieszkańcy tego półwyspu czasem sięgają po niewielkie porcje mięsa. Patrząc na tych ludzi istotna jest nie tylko długowieczność, ale również witalność - podkreśla Katz.
Jak zauważa, we wszystkich miejscach oznaczonych na mapie Blue Zone, ludzie są aktywni, cieszą się życiem, spożywają to, czego ich organizm potrzebuje i nic ponad to, nie mają tendencji do przejadania się. Posiłki zwykle są lekkie, sycące przygotowywane na bazie produktów naturalnych.
- Nie chodzi tylko i wyłącznie o rodzaj jedzenie, równie ważna jest jego ilość - podkreśla Lu Qi z Harvard School of Public Health. Qi przeprowadziła badania nad zdrowotnymi właściwościami przypraw, które zajmują szczególne miejsce w kuchni azjatyckiej.
Patrząc na sposób odżywiania się mieszkańców Sardynii i Grecji Katz wskazał, że większość z nich sama produkuje jedzenie. Jak zauważył ekspert z jednej strony sprzyja to aktywności, z drugiej zaś jest gwarantem świeżej żywności. W większości regionów dominuje dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste.Ostatnim punktem na tej zdrowej mapie świata jest kalifornijskie miasto Loma Linda. W przeciwieństwie do reszty Stanów Zjednoczonych, mieszkańcy tego miasta żyją średnio o 10 lat dłużej w porównaniu do populacji całego kraju. Stosują często niskotłuszczową dietę wegańską. W ich menu znajdziemy ziarna, owoce, orzechy, strączki i warzywa. (PAP Life)