Jak zrobić ciasteczka w kształcie choinki?
Te ciasteczka nie dość, że są smaczne to jeszcze wyglądają uroczo. Wystarczy pociąć czekoladowe brownie na trójkąty i pomysłowo ozdobić. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole i zachwycą gości i domowników.
Składniki:
Brownie:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao w proszku
szczypta soli
85 gram ciemniej czekolady, grubo posiekanej
1/2 kostki masła
4 duże jaja
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
waniliowy lukier
zielony barwnik spożywczy
ozdoby cukiernicze
cukierki w laskach
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni Celsjusza. Do średniej wielkości miski przesiej mąkę, sól i kakao. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - umieść pokruszoną czekoladę w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się wodą. W małym rondelku rozpuść masło. Wlej masło do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masę czekoladową. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aż całkowicie ostygnie.
Wyjmij ciasto z formy i ostrym nożem pokrój na trójkąty. Wysokość trójkąta 8 cm a szerokość podstawy 6 cm. Wyjmij cukierki z opakowania i potnij na mniejsze kawałki. Wymieszaj lukier z zielonym barwnikiem. Przełóż lukier do foliowego woreczka, zawiąż go od góry, a następnie odetnij dolny róg woreczka.
Zacznij ozdabiać ciasteczka od góry ( szczytu choinki) delikatnie wyciskając lukier. Dodaj ulubione ozdoby cukiernicze. Przy podstawie „ choinki” wbij kawałek cukierka, który będzie imitował pień drzewa.