Jak zrobić ozdobne ciasteczka?
Przygotowania do świąt sięgają zenitu. Jeśli nie masz pomysłu jakimi słodkościami zaskoczyć gości, wypróbuj przepis na kolorowe ciasteczka świąteczne.
Składniki
200 g masła
1 i ½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 szklanki mąki
kolorowy cukier lub zwykły cukier i barwniki spożywcze
1 łyżka mleka
W dużej misce utrzyj ¾ szklanki masła z ½ szklanki cukru pudru i odrobiną soli. W trakcie ucierania dodaj ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego. Gdy masa będzie mieć kremową konsystencję dodaj 2 szklanki mąki. Wyrób ciasto i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2 cm. Każdą kulkę obtocz w kolorowym cukrze. Przekrój każdą kulkę na pół. Wykładaj gotowe ciasteczka na blachę zachowując odstęp między nimi.
Jeśli nie masz kolorowego cukru możesz przygotować go samodzielnie w domu. Będziesz potrzebować tylko kilku barwników spożywczych w płynie. Zwykły cukier kryształ wsyp do miseczki i dodaj odrobinę barwnika spożywczego. Mieszaj tak długo, aż cukier będzie miał jednolita barwę. Pozostaw do wyschnięcia. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
Ciasteczka piecz przez 15 minut. Wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj pozostałe masło z cukrem, dodaj ¼ łyżki ekstraktu z migdałów i łyżkę mleka. Gdy masa jest gotowa, smaruj ciasteczka i zlepiaj po dwa.