Reklama

Reklama

Ostrzeżenie GIS. Wycofują ze sklepu herbatniki. "Podwyższony poziom akryloamidu"

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował kolejne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o konkretne partie popularnych herbatników. - W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu - czytamy w oficjalnym komunikacie.

Niebezpieczne substancje w herbatnikach. GIS ostrzega

Kolejny produkt wycofany ze sprzedaży. 21 grudnia 2022 r. GIS opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnych herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre. W niektórych ich partiach stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu.

- Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów - ostrzega GIS. 

Reklama

Czytaj również: GIS ostrzega: Niedozwolone substancje w suplemencie na erekcję

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre
  • Wyprodukowano dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044  Warszawa

  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400 g/ 23.08.2023.B/23.08.2023

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200 g/ 28.12.2022.A/28.12.2022

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200 g/ 18.09.2023.C/18.09.2023/30.08.2023.B/30.08.2023

Firma Eurobrand Sp. z o.o. poinformowała, że wskazane produkty zostały wycofane ze sprzedaży. Podjęto również działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE. 

- Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii - iformuje GIS. 

Sprawdź takżeGIS ostrzega przed szklankami z motywem bałwanka

GIS ostrzega: nie jedz tych tego produktu

Nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie - apeluje do konsumentów GIS. 

Akryloamid  w diecie człowieka

Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty

- Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158) - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego 

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: GIS

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy