Ostrzeżenie GIS. Wycofują ze sklepu herbatniki. "Podwyższony poziom akryloamidu"
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował kolejne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o konkretne partie popularnych herbatników. - W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu - czytamy w oficjalnym komunikacie.
Niebezpieczne substancje w herbatnikach. GIS ostrzega
Kolejny produkt wycofany ze sprzedaży. 21 grudnia 2022 r. GIS opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnych herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre. W niektórych ich partiach stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu.
- Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów - ostrzega GIS.
Czytaj również: GIS ostrzega: Niedozwolone substancje w suplemencie na erekcję
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre
- Wyprodukowano dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400 g/ 23.08.2023.B/23.08.2023
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200 g/ 28.12.2022.A/28.12.2022
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200 g/ 18.09.2023.C/18.09.2023/30.08.2023.B/30.08.2023
Firma Eurobrand Sp. z o.o. poinformowała, że wskazane produkty zostały wycofane ze sprzedaży. Podjęto również działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE.
- Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii - iformuje GIS.
Sprawdź także: GIS ostrzega przed szklankami z motywem bałwanka
GIS ostrzega: nie jedz tych tego produktu
Nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie - apeluje do konsumentów GIS.
Akryloamid w diecie człowieka
Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty.
- Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158) - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego
***