"Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu
Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

Pierwszy z ośmiu finałów regionalnych ogólnopolskiego konkursu odbył się 1 marca w Jankach koło Warszawy.
8 finałowych dań zgłoszonych z regionu Mazowsza wyłoniono spośród ponad 300 przesłanych przepisów. Zwycięskie pierogi zostały przygotowywane z mąki pszennej i żytniej, drożdży z nadzieniem z kaszanki, wątróbki z drobiu i jabłek. Wyróżniono także "Karpia w sosie musztardowym" autorstwa Beaty Boussard (II miejsce) i "Placek z dyni" wg przepisu Pani Joanny Rostek (miejsce III).
Czas przeznaczony na przygotowanie potraw przygotowanych na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw), jak mówi regulamin konkursu, wynosił 2 godziny. Zawodnicy przygotowywali je pod bacznym okiem jury, które w Jankach wystąpiło w składzie: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka i Joanna Nowicka.
Konkurs "Polskie danie dla Europy" składa się z trzech etapów: pierwszy, który zakończył się 15 lutego 2003 to wstępną selekcja zgłoszeń, drugi - trwający obecnie to finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów ubiegających się o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni" (trzeci i ostatni etap konkursu).
Głównym celem konkursu, jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni jak również kreatywności i nowatorstwa polskiego społeczeństwa. - Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju - powiedział na zorganizowanym w trakcie imprezy spotkaniu z prasą Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska.
- Znamy takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego, smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy organizowany przez nas konkurs - dodała Tessa Capponi-Borawska przewodnicząca jury.
Honorowy patronat nad konkursem objęły: Minister Danuta Hübner - Sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej oraz Hanna Gronkiewicz-Waltz - wiceprezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju.
Pierogi z pieca
Czas przygotowania: 90 min.