Pizza może chronić przed nowotworem

Pizza ma właściwości antynowotworowe - wynika z badań mediolańskich naukowców. Przeanalizowali oni dietę 8 tys. Włochów. Zauważyli, że wśród miłośników pizzy, rak przełyku występuje o połowę rzadziej, a ryzyko zachorowania na raka okrężnicy jest niższe o 1/4.

Wiedzieliśmy, że sos pomidorowy ma właściwości powstrzymujące rozwój pewnych rodzajów nowotworów, ale żeby cała pizza zapewniała aż taką ochronę? - dziwił się jeden z badaczy na łamach gazety "La Republicca".

Jednak inni eksperci podeszli chłodno do tych rewelacji. Zdaniem jednego z włoskich lekarzy, zamiłowanie do pizzy świadczy o preferowaniu określonego stylu życia, w tym nawyków żywieniowych. Tradycyjne włoskie potrawy są na ogół świeżo przyrządzane, poza tym bazują na korzystnych dla zdrowia produktach - oliwie, warzywach i owocach.

RMF
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas