Proste pomysły na serowe dania
Skorzystaj z naszych propozycji i przygotuj dla swojego malucha pyszne, serowe przysmaki!
Pasta rybna z ogórkiem (po 18. miesiącu)
Przygotuj 100 g wędzonej ryby (bez skóry i ości) i zmiksuj ją z porcją białego sera (ok. 100 g). Do masy dodaj umyty i posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę dwa ogórki małosolne oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Całość skrop niewielką ilością soku wyciśniętego z cytryny. N
a koniec do masy rybnej wlej łyżeczkę jogurtu naturalnego i starannie ją wymieszaj, tak by pasta miała gęstą konsystencję.
Z kromek chleba wytnij rybki, posmaruj je zrobioną pastą, udekoruj szczypiorkiem.
Sałatka z rukolą (po 2. roku)
Ułóż na talerzu umyte listki rukoli (odetnij twarde łodyżki).
Pokrój w drobną kostkę dwa plasterki sera mozarella, plaster szynki, połówkę brzoskwini i kawałek obranego ogórka.
Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Wszystkie składniki przełóż do miseczki z rukolą. Przygotuj sos.
Połącz łyżkę oliwy z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz odrobiną wyciśniętego czosnku. Polej sałatkę sosem.
Ruloniki palce lizać (po 2. roku)
Przygotuj duże plastry szynki.
Obierz kiszonego ogórka, żółtą i czerwoną paprykę.
Pokrój je w cienkie paski długości ok. 4 cm.
Porcję serka homogenizowanego (naturalnego) wymieszaj z siekanym koperkiem. Nałóż go trochę na plaster wędliny razem z paskami warzyw.
Zawiń szynkę w rulonik i przewiąż szczypiorkiem.
Pomidory z fantazją (po 3. roku)
Umyj 3 pomidory średniej wielkości, zetnij nożem ich wierzchołki, wydrąż miąższ, aby powstały miseczki.
Teraz zrób nadzienie. 100 g łagodnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę wymieszaj z dwoma ugotowanymi żółtkami.
Dodaj 2 łyżeczki siekanej cebulki i odrobinę koperku. Wypełnij pomidory farszem.