Truskawkowe szaleństwo
Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości. Ale truskawki oprócz walorów smakowych mają także inne zalety.
Truskawkowe ciekawostki
- To dzięki zawartym w truskawkach kwasom owocowym, mają one tak świeży i orzeźwiający smak.
- Truskawki należą do grupy owoców mających wpływ na zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych, a wszystko to za sprawą obecności w ich składzie kwasu elegonowego.
- Zawarte w truskawkach żelazo wzmacnia nasz organizm.
- Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające.
- Wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C.
- Truskawki to owoce, które mogą być konsumowane przez cukrzyków. Zawarte w nich cukry fruktoza i glukoza są łatwo przyswajalne przez organizm.
- Ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych.
- Truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.
- Stosuje się je wspomagająco w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, a także chorób nerek i chorób wątroby.
- Gdy w czasie dojrzewania truskawek panuje pora deszczowa, te nie mają tak intensywnego smaku jak zazwyczaj. Francuzi określają to zjawisko mianem kradzieży smaku.
- Pierwszy deser truskawkowy z bitą śmietaną, podany został rosyjskiemu carowi Piotrowi I.
- Z uwagi na swoją sezonowość, truskawki należą do grupy owoców drogich. Ich wyjątkowość potwierdza fakt spożywania ich w towarzystwie wytwornego trunku, jakim jest szampan.
- Są częstym składnikiem diet odchudzających.
- Stosowane są w kosmetyce.
- Wbrew powszechnej opinii, owocem truskawki nie jest sam czerwony miąższ. Jest to tak zwane przerośnięte dno kwiatu truskawki, a owoce to drobne ziarenka, które znajdują się na jego powierzchni. To one najczęściej nas drażnią ochoczo wciskając się pomiędzy nasze zęby z czasie pałaszowania.
- Francuska arystokratka Madame Tallin zażywała kąpieli w truskawkach, co miało jej zapewnić jędrną skórę. Na taką kąpiel trzeba by było przeznaczyć minimum 12 kg truskawek.
- Pośród wielu zalet, znajdziemy i jedną wadę. Niestety truskawki mają silne działanie uczulające. Wiele osób cierpiących na alergię pokarmową nie może ich spożywać. Mogą także powodować wysypki na skórze po zastosowaniu zabiegów upiększających na bazie truskawek, dlatego przed nałożeniem kosmetyku z truskawkami na skórze należy wykonać test uczuleniowy na mało widocznym skrawku ciała.
"Obsługa" truskawek
- Truskawki należą do owoców, które cechuje wyjątkowo krótka trwałość od momentu zerwania z krzaczka. Nieskonsumowane lub nieprzetworzone bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do spożycia.
- Truskawki myjemy koniecznie pod bieżąco wodą, gdyż zawarte na nich bakterie chorobotwórcze lub pestycydy z nawóz mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
- Są doskonałym materiałem na mrożonki, dżemy i kompociki.
- Zerwane z krzaczka nie w pełni zaczerwienione i pozostawione w chłodnym i zaciemnionym miejscu do następnego dnia nabierają wyjątkowo soczysto - czerwonej barwy.
Truskawkowy raj kulinarny
Truskawkowa klasyka
Potrzebne będą: truskawki w dowolnej ilości, gęsta śmietana w dowolnej ilości, cukier.
Świeże truskawki myjemy dokładnie pod bieżącą, letnią wodą i delikatnie zdejmujemy z nich szypułki. Truskawki układamy na talerzu, polewamy gęstą śmietaną i posypujemy solidnie cukrem. Deser gotowy do skonsumowania.
Rolada truskawkowa
Potrzebne będą: 15 dag cukru kryształu, 15 dag mąki pszennej, 4 jajka, 4 łyżki ciepłej wody, odrobina proszku do pieczenia, bita śmietana, truskawki.
Żółtka należy oddzielić od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Żółtka mieszamy z cukrem i wodą i ubijamy na gęstą masę. Dodajemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Delikatnie mieszamy, aby masa nie straciła na pulchności. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i także delikatnie mieszamy. Prostokątną, dużą brytfannę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy powstałą masę. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut. Gdy ciasto po upieczeniu jest jeszcze ciepłe rozkładamy na nim czystą kuchenną ściereczkę i zwijamy je w rulonik. Musimy odczekać aż ostygnie. Po rozwinięciu ciasta zdejmujemy ściereczkę i układamy na cieście czyste i pokrojone na połówki, świeże truskawki. Polewamy je grubo bitą śmietaną. Zawijamy ponownie i wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Makaron z truskawkami
Potrzebne będą: małe opakowanie makaronu - mogą to byś świderki, wstążeczki, kokardki lub zwykłe nitki, tylko te trochę grubsze, 1/2 kg świeżych truskawek, 1 duży jogurt lub kefir, kilka łyżeczek cukru, szczypta soli.
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu w wodzie z dodatkiem szczypty soli. Truskawki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do dzbanka, wlewamy kefir lub jogurt, wsypujemy kilka łyżeczek cukru kryształu. Przy pomocy blendera rozdrabniamy wszystkie składniki. Ugotowany, przepłukany w zimnej wodzie i odsączony makaron nakładamy na talerze i polewamy masą truskawkową. Takie danie możemy ozdobić ćwiartkami truskawek i listkami mięty.
Pierogi z truskawkami
Potrzebne będą: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, pół szklanki mleka, szczypta soli, 1 łyżka oleju, śmietana 18 proc., cukier kryształ do posypania pierogów.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy mały dołeczek. Wbijamy do niego jajko, dodajemy szczyptę soli i powoli dolewając mleka mieszamy wszystko razem z mąką. W ten sposób wyrobione ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość, powiedzmy 5 mm. Wycinamy kółka, kolejno układamy na nich truskawki i systematycznie zaklejamy pierożki. Jakieś 15 minut wcześniej warto nastawić na kuchnię garnek z dużą ilością wody i doprowadzić ją do wrzenia. Po zakończonym lepieniu pierogów wkładamy je powoli, pojedynczo do wrzątku z 1 łyżką oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane, przepłukane zimną wodą i odsączone na cedzaku pierożki układamy na talerzach, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
W truskawkach ukryte jest piękno?
- Maseczka malinowo - truskawkowa: rozgniatamy na miazgę kilka świeżych i dokładnie umytych truskawek i malin. Do miazgi dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany 30 proc. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałą papkę nakładamy na dokładnie oczyszczoną wcześniej skórę twarzy i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą i nakładamy krem odżywczy. Maseczka ma działanie nawilżające, rozjaśniające i zwężające pory.
- Maseczka truskawkowa z olejem sojowym: do kilku umytych, oczyszczonych i rozgniecionych truskawek dodajemy 1 łyżkę oleju sojowego. Dokładnie mieszamy i nakładamy na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy. Pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą i nakładamy krem odżywczy. Maseczka ma działanie ujędrniające, wygładzające i wybielające.
- Maseczka owocowa: do 2 umytych i oczyszczonych truskawek dodajemy 4 umyte maliny i rozgniatamy je na miazgę. Dodajemy do niej pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko i 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą i nakładamy krem odżywczy. Maseczka jest doskonała do cery odwodnionej, zmęczonej o szarym, ziemistym kolorycie.
- Maseczka truskawkowa z twarożkiem: kilka umytych i oczyszczonych truskawek rozgniatamy i dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę twarożku naturalnego i 1 łyżeczkę zwykłego kremu odżywczego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałą papkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy dużą ilością ciepłej wody. Maseczka oprócz działania rozjaśniającego i poprawiającego koloryt cery, nawilża ją intensywnie.
- Maseczka truskawkowa z oliwą z oliwek: do kilku umytych i oczyszczonych truskawek dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki twarożku naturalnego i dokładnie mieszamy. Powstała papkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy ciepła wodą. Maseczka doskonale nawilża i odświeżą cerę.
- Kompres truskawkowy z mlekiem: do kilku umytych i oczyszczonych, dokładnie rozgniecionych truskawek dodajemy 4 łyżki tłustego mleka. Dokładnie mieszamy i nakładamy na oczyszczona wcześniej skórę twarzy. Przykrywamy gazą. Pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Maseczka ma działanie tonizujące i odświeżające cerę. Pomocna może się okazać druga osoba z uwagi na spadanie miazgi z twarzy.
Pozostaje tylko powiedzieć smacznego i rozkoszować się nie tylko niebiańskim smakiem truskawek, ale ich dobroczynnym działaniem na naszą skórę. A żeby zachować ten niesamowity smak na zimowe, długie wieczory nie wahajmy się zamrozić kilku porcji, na pewno nie pożałujemy!
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!