Zapiekane jajko w koszulce
...na szpinaku i grzance z sosem holenderskim podane ze świeżo wędzonym łososiem norweskim - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Sos holenderski: 2 żółtka; sok z połówki cytryny; kilka kropel sosu tabasco; 50 ml białego wina; 4 łyżki sklarowanego masła; szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania
Przygotować sos: metalową miseczkę z 2 żółtkami, sokiem z cytryny, odrobiną soli i sosem tabasco wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie ubijać, dodając ciepłe białe wino. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlać powoli roztopione masło i ciągle mieszać, aż do momentu uzyskania konsystencji majonezu. Przygotowany sos holenderski zdjąć z ognia i odstawić.
Z pieczywa tostowego wyciąć krążki, obsmażyć na maśle na złoty kolor lub zrumienić w tosterze.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z koprem.
Wodę zagotować z dodatkiem octu winnego i soli. Jajka wybijać kolejno na spodek, zsuwać do gorącej wody i gotować około 3 minut, do momentu, aż białko się zetnie, ale uważając, aby żółtko pozostało miękkie.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i pokrojony w plastry czosnek, dodać liście szpinaku, smażyć około 5 minut, a następnie doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na każdej kromce ułożyć szpinak i jajko w koszulce. Całość przełożyć na blachę, polać sosem holenderskim i zapiekać około 5 minut w temperaturze 150 st. C.
Grzanki przełożyć na talerz, posypać pomidorami, podawać z plastrami wędzonego łososia i cytryną.