Reklama

Babka ucierana

6 jajek; 2 szklanki mąki; 25 dkg masła; szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kwaśnej śmietany; otarta skórka z cytryny; łyżka masła i tarta bułka do formy.

6 jajek; 2 szklanki mąki; 25 dkg masła; szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kwaśnej śmietany; otarta skórka z cytryny; łyżka masła i tarta bułka do formy.

Masło utrzyj na pianę z cukrem i skórką cytrynową. Dodawaj po 1 żółtku ciągle ucierając. Gdy wszystkie żółtka będą roztarte, dodawaj po trochę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę i pianę. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy