Reklama

Filet z indyka

...podany z purée ziemniaczano-pietruszkowym i sosem jarzębinowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Składniki dla 4 osób: 600 g fileta z indyka; sól, biały pieprz mielony; 2 łyżeczki przyprawy do drobiu; 50 g mąki pszennej; 1 jajko; 50 g płatków migdałowych; olej do smażenia; 500 g ugotowanych ziemniaków; 2 łyżki masła; 2 łyżki śmietany 36%; 1 łyżeczka natki pietruszki; 4 gruszki z syropu; 1 łyżka masła; 20 g marchwi; 20 g selera; 20 g kiełków słonecznika.

Sos: 200 g konfitury jarzębinowej; 50 ml czerwonego wina; 50 ml winiaku; kilka goździków.

Sposób przygotowania

Fileta z indyka umyć, osuszyć, pokroić jak na kotlety, a następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu Prymat. Mięso oprószyć mąką, zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w płatkach migdałowych i usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowane ziemniaki zmiksować z 2 łyżkami masła, śmietaną i natką pietruszki.

Reklama

Na patelnię wlać czerwone wino i winiak, dodać goździki i gotować przez chwilę, aż odparuje. Pod koniec dodać konfiturę jarzębinową i zagotować. Pokrojone gruszki usmażyć na maśle. Marchewkę i seler przesmażyć, wymieszać z kiełkami.

Filet z indyka ułożyć na purée ziemniaczano-pietruszkowym, skropić sosem jarzębinowym, udekorować gruszkami oraz marchewką i selerem z kiełkami słonecznika.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy