Reklama

Kwartet jaj wielkanocnych

...z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych na twardo jaj.

Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru

Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku

Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej śmietany; pół łyżeczki kopru; sól czosnkowa; pieprz czarny mielony

Farsz III: 3 łyżki tuńczyka w oleju; 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku; szczypta przyprawy do ryb; 2 suszone pomidory; 1 łyżka majonezu; sól; pieprz czarny mielony

Reklama

Farsz IV: 2 łyżki twarożku; pół pokrojonego w kostkę awokado; 1 łyżka jogurtu naturalnego; 1 łyżka czerwonego kawioru; sól; pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania

Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi nadzieniami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy