Reklama

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

5 jajek; 8 łyżek cukru; 0,5 szklanki mąki pszennej; łyżka mąki ziemniaczanej; 4 dag margaryny; 15 dag suszonych śliwek; tłuszcz i tarta bułka do formy. Lukier: białko; 5 łyżek cukru pudru; łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy.

5 jajek; 8 łyżek cukru; 0,5 szklanki mąki pszennej; łyżka mąki ziemniaczanej; 4 dag margaryny; 15 dag suszonych śliwek; tłuszcz i tarta bułka do formy.
Lukier: białko; 5 łyżek cukru pudru; łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Śliwki zalej wodą, mocz kilka godzin, osącz, usuń pestki, drobno pokrój i oprósz mąką. Żółtka utrzyj z cukrem. Z białek ubij pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodawaj na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu wlej stopioną margarynę i wsyp śliwki. Ciasto ponownie wymieszaj i wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piecz na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto polukruj białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym. Na kilka minut pozostaw je w wygaszonym, ale jeszcze gorącym piekarniku. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy