Reklama

Reklama

Najlepsza restauracja świata

Owsiankę ze ślimakami i lody o smaku bekonu i jaj można zjeść w jednej z najlepszych restauracji świata. Pierwsza w rankingu okazała się po raz czwarty hiszpańska restauracja El Bulli.

Restauracja w Katalonii znalazła się na szczycie listy 50 najlepszych światowych restauracji w 2009 roku ułożonej przez ponad ośmiuset szefów kuchni, krytyków kulinarnych i innych wtajemniczonych w sztukę na łamach brytyjskiego magazynu Restaurant. Wyniki ogłoszono podczas uroczystej ceremonii w Londynie.

Odbierając wysoką prestiżową nagrodę szef kuchni w El Bulli Ferran Adria powiedział, że to była bardzo ważna noc dla Hiszpanii, kiedy okazało się, że hiszpańskie restauracje zajęły trzy z miejsc w pierwszej piątce rankingu.

Reklama

Pochwalił także Hestona Blumenthala, szefa brytyjskiej restauracji The Fat Duck (ang. gruba kaczka), który był zmuszony tymczasowo zamknąć swoją restaurację ze względu na zdrowotną panikę i który znalazł się na drugim miejscu w rankingu. - Dedykują moją nagrodę Hestonowi Blumenthalowi. Pokazał mi co oznacza uczciwość w interesach w tej branży? Ta nagroda jest dla Ciebie! - powiedział Adria.

Na trzecim miejscu za The Fat Duck znalazła się duńska Noma, po niej Mugaritz and El Celler de Can Roca w Hiszpanii, Per Se w Stanach Zjednoczonych, Bras we Francji, Arzak w Hiszpanii, Pierre Gagnaire we Francji i Alinea w USA.

Blumenthal , którego popisowe dania zawierają owsiankę ze ślimakami i lody o smaku bekonu i jaj, odpłacił się komplementem nazywając Adrię swoim nauczycielem.

I dodał: Gdybyś powiedział mi 10 czy 15 lat temu, że będę na szczycie 200 najlepszych restauracji na świecie byłbym zachwycony.

tłum za AFP: EP

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: restauracja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy