Przepis prosto z Turcji. To prawdopodobnie najsmaczniejsza sałatka na lato
Słodko-kwaśna, nieznacznie cierpka, idealnie wilgotna, chrupiąca, ponadto bardzo zdrowa i orzeźwiająca. Taka właśnie jest turecka sałatka gavurdagi, która doskonale sprawdzi się podczas domowej imprezy lub jako dodatek do grilla. Z powodzeniem możemy ją również zaserwować jako danie główne, zwłaszcza podczas upału. Jak przygotować taki posiłek?

Gavurdagi to bardzo popularna w Turcji sałatka, której bazę smakową stanowią m.in. pomidory, ogórek, cebula czy papryka. Na doskonałe doznania kulinarne wpływ mają również: orzechy włoskie czy syrop z granatów.
Rzecz jasna nie ma jedynego, słusznego przepisu na sałatkę gavurdagi, ponieważ nawet w Turcji poddawana jest ona różnym modyfikacjom i jej skład może się różnić. Pewne jest jedno - korzystając z tego przepisu, najbardziej zbliżymy się do oryginału i zyskamy pewność idealnego smaku sałatki.
Zobacz również: Kolorowa, lekka i orzeźwiająca. Wyśmienita sałatka czerwcowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis
Sałatka gavurdagi - składniki
Do przygotowania tureckiej sałatki gavurdagi (cztery porcje) potrzebujesz:
- 4 pomidory,
- 2 zielone papryki,
- 1 cebulę,
- 1 ogórka,
- 2 cebule dymki,
- 15 połówek orzecha włoskiego,
- 4 łyżki syropu z granatów,
- 1 łyżkę soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczkę płatków czerwonej papryczki chili,
- 1 łyżeczkę sumaku,
- 5 połówek orzecha włoskiego grubo posiekanych,
- sól,
- liście świeżej mięty (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy.
Sałatka gavurdagi - przepis
Pierwszy etap polega na sparzeniu pomidorów i zdjęciu z nich skórki. Następnie pomidory kroimy w małą kostkę. Nasze pomidory przekładamy do miski. To samo robimy z papryką, ogórkiem i cebulą, które przekładamy do pomidorów.
Czas na posiekanie w drobną kostkę dymki oraz orzechów. Te składniki również przekładamy do miski. Do pokrojonych warzyw wlewamy syrop z granatów, sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy odrobiną soli, sumakiem, płatkami chili oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Całość dokładnie mieszamy i zamykamy w lodówce na ok. 40-60 minut. Tuż przed podanie posypujemy nieco większymi kawałkami orzechów. Opcjonalnie możemy także dodać kilka listków świeżej mięty.