Tatar ze śledzia
...matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Sos: 50 g marynowanych podgrzybków; 1 łyżka suszonego kopru; 2 łyżki musztardy; łyżka miodu pszczelego; 50 ml miodu pitnego; szczypta czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
Filety śledziowe, marynaty i dymkę pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę z oliwek, szczypiorek, keczup oraz sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem ziołowym.
Przygotować sos: podgrzybki pokroić w kostkę, dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z pieczywa razowego bułki wyciąć krążki i obsmażyć je na maśle.
Tatar ułożyć na grzankach, udekorować cząstkami jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych. Przed podaniem skropić sosem miodowo-musztardowym.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.