Zupa pomidorowa

10 dkg przecieru pomidorowego lub 50 dkg przetartych świeżych pomidorów, mała cebula, dwa ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, litr wody, łyżka śmietany, pieprz, cukier, sól.

Czas przygotowania - ok. 20 minut, z czego 13 min samego gotowania. Zupę należy przygotować w dwulitrowym naczyniu żaroodpornym, podawać z makaronem lub grzankami.

Jeżeli zupa przygotowana będzie ze świeżych pomidorów, trzeba je zagotować i przetrzeć. Drobno okrojone w kosteczkę cebulę i czosnek należy dusić na oleju przez 3 minuty pod przykryciem, następnie dodać 2 łyżki mąki i wstawić do kuchenki na dwie minuty. Później dodać przecier pomidorowy lub pomidory i litr gorącej wody. Przyprawić do smaku. Gotować pod przykryciem przez 8 minut. W połowie czasu gotowania obrócić naczynie o 180 stopni. Przed podaniem zabielić śmietaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas