Czym uzupełnić witaminę B12 w diecie roślinnej?

Artykuł sponsorowany

Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamina B12 znajduje się w produktach odzwierzęcych, dlatego nie powinno się z nich rezygnować – to główny argument, który często pada z ust przeciwników diet roślinnych. Czy można ją w inny sposób uzupełnić?

Witamina B12 to niezbędny związek dla ludzkiego organizmu, którego nie znajdziemy w roślinach
Witamina B12 to niezbędny związek dla ludzkiego organizmu, którego nie znajdziemy w roślinach 123RF/PICSEL

Artykuł sponsorowany na zlecenie marki Alpro

Na dietę roślinną przechodzimy z wielu powodów. Dla większości kluczowe znaczenie mają kwestie zdrowotne: wegetarianizm czy weganizm to obniżone ryzyko pojawienia się chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy otyłości[1]. "Głównym motywatorem zmian przyszłościowych w diecie polskiego konsumenta jest troska o zdrowie i lepsze odżywianie się. Tę motywację podało aż 56 proc. dorosłych respondentów i 65 proc. mam w imieniu swoich dzieci" - czytamy w raporcie "Talerz przyszłości" przygotowanym na zlecenie Danone.

Polacy spożywają zbyt dużo mięsa

Motywacji do zmiany nawyków żywieniowych jest więcej. Część osób kieruje się choćby troską o środowisko naturalne i dobro naszej planety. Produkcja mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego to bowiem wyższa emisja gazów cieplarnianych do atmosfery[2].

Dla sporej grupy decydujące znaczenie mają także zagadnienia etyczne - przemysł hodowlany wiąże się z cierpieniem zwierząt. Co więcej, jak zauważają autorzy raportu "Talerz przyszłości", "z danych o spożyciu wynika, że Polacy spożywają zbyt dużo mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych w stosunku do zaleceń".

Niezależnie od powodów, wszyscy przechodzący na diety roślinne muszą dostarczać do organizmu witaminy i minerały, które wcześniej czerpali z mięsa. Chodzi m.in. o witaminę D, jod, cynk i żelazo, ale przede wszystkim - witaminę B12.

Witamina B12: funkcje w organizmie i objawy niedoboru

Witamina B12 w ludzkim organizmie pełni bardzo ważne funkcje, takie jak reprodukcja DNA w komórkach czy tworzenie nowych białek. Wpływa ponadto na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, utrzymanie prawidłowego stanu czerwonych krwinek czy produkcję energii[3]. Innymi słowy, dostarczenie jej do organizmu jest konieczne.

Ogólne osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, zaburzenia postawy, trudności z koncentracją, otępienie, dezorientacja, niedokrwistość, brak apetytu - to główne objawy niedoboru witaminy B12. Na problemy tego rodzaju narażone są zwłaszcza osoby na dietach roślinnych, ponieważ w pożywieniu witamina B12 dostarczana jest do organizmu tylko w produktach zwierzęcych (jak mięso, ryby, jaja). Weganie oraz wegetarianie świadomie z nich rezygnują - ze wszystkich bądź z ich części. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym można skutecznie zminimalizować ryzyko występowania niedoborów witaminy B12 w diecie.

Alternatywne źródła witaminy B12

Najliczniejszą grupą, która musi liczyć się z niedoborami witaminy B12, są weganie, a w nieco mniejszym - wegetarianie. Mimo że uzupełnienie diety w witaminę B12 w przypadku wegetarian jest łatwiejsze, ponieważ znajduje się ona choćby w mleku czy serze, warto pamiętać, iż nie są to duże ilości.

Istnieje wiele różnych sposobów na uzupełnienie niedoboru witaminy B12 w organizmie. Jednym z nich jest stosowanie suplementacji. Warto jednak mieć świadomość, iż istnieje tutaj ryzyko przedawkowania i wskazana jest konsultacja z lekarzem bądź doświadczonym dietetykiem. Choć sięgnąć można także po różnego rodzaju leki, zawsze lepszym pomysłem będzie zapobieganie niż leczenie.

Odpowiedzią na brak występowania witaminy B12 w produktach roślinnych jest ich fortyfikacja. To, mówiąc najprościej, wzbogacanie żywności i dodawanie do wybranych produktów spożywczych konkretnych składników. Rozwiązanie to coraz wyraźniej zyskuje na popularności wśród producentów żywności. Za przykład posłużyć mogą napoje roślinne Alpro, które w zależności od wariantu wzbogacane są w wapń oraz witaminy: B2, D czy właśnie B12.

Napoje roślinne Alpro nie bez powodu nazywane są roślinną alternatywą dla mleka krowiego - jest w czym wybierać - wśród oferty marki znajdziemy napoje owsiane, kokosowe, migdałowe czy sojowe

Jak czytamy we wspomnianym raporcie "Talerz przyszłości", coraz więcej osób decyduje się na uzupełnianie swojej diety napojami roślinnymi. "Wielu konsumentów zdaje sobie sprawę, że w przyszłości najlepszą alternatywą dla produktów mlecznych będzie napój na bazie roślin (aż 62 proc. konsumentów posiada taką wiedzę)" - zauważają autorzy.

[1] https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf
[2] Badanie Quantis dla Alpro 2022 rok
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/witamina-b12-a-dieta-wegetarianska-i-ciaza/

Artykuł sponsorowany przez markę Alpro

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas